Vijesti

Reagovala i Gordana Katana putem Facebooka

Udruženja BH novinara uputilo najoštriji protest Dodiku zbog širenja govora mržnje

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest Miloradu Dodiku zbog širenja govora mržnje i šovinizam.

Novinarka Oslobođenja Gordana Katana je na Facebooku odgovorila na vulgarne komentare koje joj je uputio predsjednik RS Milorad Dodik tokom konferencije za novinare u Banjoj Luci, poručivši da ona "nije stalak za mikrofon, ni stenograf", te da to nikada neće biti.

"Biti novinar znači iz dana u dan kritički propitivati stvarnost. Ne lagati. Postavljati pitanja, tražiti odgovore. U ime svih onih koji nemaju privilegiju javne riječi. U BiH pogotovo. Zbog ubijenih, prognanih, prevarenih, gladnih, zbog Srebrenice, Tomašice, Kazana... Put je to kojim se teže ide. Koji sam sama odabrala i nikada nisam požalila", navela je Gordana Katana u svom komentaru na Facebooku, te dodala:

"Naravno onima koji lažu, kradu i koji to čine navodno u ime svog naroda, etnosa, ljudi poput mene se ne sviđaju. Mi smo, mada je teško povjerovati da takvi imaju savjest, makar onaj sitni crv koji nagriza njihovo samozadovoljstvo, onaj kamičak u cipeli koji žulja. I jedini odgovor na to su uvrede, pogrde, prijetnje. Jer to je jedini jezik kojim umiju govoriti. Ja nisam stalak za mikrofon. Ni stenograf. I nikada neću to biti. Eto to je moj odgovor svim miloradima dodicima, sviđalo im se to ili ne", zaključila je Katana.

Reagovalo Udruženje novinara

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest Miloradu Dodiku zbog širenja govora mržnje i šovinizam.

Dodik je tokom konferencije za štampu iznio niz optužbi na novinarku Oslobođenja zbog postavljanja pitanja u vezi s potpredsjednicom SNSD-a Nadom Tešanović i HNS-om.

Vulgarizam i rasizam

Dodik je istakao i da je prisustvo Nade Tešanović na saboru HNS-a njena privatna odluka i da njeno glasanje ne pravi nikakvu štetu SNSD-u.

"Ona je mene obavijestila da ide na taj sabor. Nije rekla da će glasati i kako će glasati, ali to uopšte nije bitno. To su nekorektnosti koje se nameću ovoj stranci. Pojedini mediji su u tome uporni i zbog toga sam otkazao u svim ustanovama kupovinu Oslobođenja, jer nam ne treba tolika negativna energija", istakao je Dodik.

Dodik je vulgarno i rasistički govorio o novinarkinom izgledu, nacionalnoj pripadnosti i listu za koji radi. Vrijeđanje je počelo kada mu je Katana postavila pitanja o zbivanjima u stranci, te izbjegavanju zatvorske kazne i bijegu Mileta Radišića iz Republike Srpske.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju institucije vlasti i članove SNSD da osude Dodikove postupke.

"Ako se članovi SNSD-a, javni organi vlasti u Republici Srpskoj, Gender centar i druge institucije za zaštitu ljudskih prava javno ne ograde od Dodikovog ponašanja, UO BH novinari smatraće ih saučesnicima i simpatizerima višegodišnjih primitivnih i nedemokratskih kršenja slobode izražavanja i temljenih ljudskih prava novinara i novinarki u Republici Srpskoj", rečeno je iz ove organizacije.

BH novinari će poduzeti zakonske radnje kako bi se višegodišnje Dodikovo širenje govora mržnje prema novinarima, kršenje slobode izražavanja i ženskih ljudskih prava novinarki pravno sankcionirali, poručuju iz Udruženja.

“UO BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da su novinari i novinarke, okupljeni juče na press konferenciji u Banjaluci, mirno saslušali uvrede izrečene koleginici Katani. Novinarska solidarnost, napuštanje press konferencije i bojkot Milorada Dodika jedini su častan novinarski odgovor na višegodišnje kršenje medijskih sloboda u RS”, navedeno je u saopštenju.

izvor: Oslobođenje/Aljazeera

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog