Region

Grabar-Kitarović: Tito je bio diktator

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavile je u utorak u Berlinu kako je je Tito bio diktator te da će njegova bista iz predsjedničkih dvora na zagrebačkom Pantovčaku uskoro biti premještena na drugo mjesto.

 
"Tito je bio diktator", rekla je na pitanje o Titovoj bisti, naglasivši kako će ona biti uklonjena iz predsjedničkih dvora i, kao umjetničko djelo, smještena na prikladno mjesto, vjerojatno u njegovu rodnom kraju, prenosi Hina.
 
Hrvatska je, podsjetila je, prošla dvostruku tranziciju, onu od diktature u demokratsko društvo i onu iz stanja rata u stanja mira i odgovornosti za susjedstvo.
 
Posebnu pažnju posvetila je Bosni i Hercegovini, rekavši kako podržava tu državu kao zajednicu ravnopravnih naroda.
 
"Bosna i Hercegovina je država koja ne funkcioniše dobro", naglasila je, podsjetivši kako Hrvatska insistira na suverenosti, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti BiH, brinući se i za tamošnje Hrvate.
 
"Zaštita Hrvata u BiH naša je ustavna obveza", podsjetila je, pozvavši građane BiH da se dogovore kako će izgraditi svoju zemlju.
 
Hrvatska će dati svoj doprinos napretku zemalja u jugoistočnoj Evropi, a otvorena pitanja sa susjedima trebaju se riješiti, rekla je hrvatska predsjednica.
 
Grabar-Kitarović je u utorak boravila u jednodnevnom nastupnom posjetu Njemačkoj gdje se, između ostalih, susrela s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.
 
izvor: Al Jazeera
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog