Nauka

Danas je pola vijeka od prve "šetnje" svemirom (Video)

Rusija danas obilježava 50 godina od kada je, tokom leta svemirskog broda "Voshod 2", sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov izašao iz letjelice i postao prvi čovjek koji je "prošetao" svemirom.

 
Leonov, sada osamdesetogodišnjak, sa istim žarom kaže da je "plutao u dubokom crnilu sa zvijezdama svuda naokolo i zasljepljujućim Suncem". 
 
Dinamični kosmonaut uvijek sa osmijehom na licu prihvata titulu "prvog pješaka u svemiru". Leonov ima svoju verziju događaja koji je opisao kao "kupanje u prostoru, kao mornari u okeanu". 
 
Sovjetski Savez je prije 50 godina imao "svemirsku prevlast" u odnosu na SAD poslije Jurija Gagarina, prvog čovjeka koji je 12. aprila 1961. godine poletio u svemir. SSSR je želio da sačuva tu prevlast. 
 
Leonov je rekao da ga je osnivač svemirskog programa Sovjetskog Saveza, čuveni Sergej Koroljev izabrao za novu misiju pošto je već vozio nekoliko svemirskih uređaja i stekao dobre ocjene tokom te obuke. 
 
"Koroljev me je izabrao i zbog toga što sam i slikar, što je veoma rijetko među astronautima", sjeća se Leonov koji je prošao intenzivnu obuku od 18 mjeseci. 
 
Leonov je 18. marta 1965. godine zajedno s kolegom Pavelom Belijajevim poletio u svemir raketom "Voshod 2". Nalazio se 498 kilometara iznad Zemlje, odnosno 180 kilometara više nego što je bilo prvobitno predviđeno za njegov izlazak u svemir. 
 
Poslije sat i po vremena boravka na toj visini, Leonov ulazi u vazdušnu komoru rakete. Poslije gubitka hermetizacije, Leonov otvara poklopac komore i otkriva svemir "s nepodnošljivim sjajem Sunca". 
 
"Snimio sam Zemlju, savršeno okruglu, Kavkaz, Krim i Volgu. Bilo je veličanstveno, kao na slikama Rokvela Kenta", prvog američkog slikara poznatog po čistim linijama i mekim bojama, rekao je Leonov, koji je po povratku u raketu nacrtao nekoliko crteža. 
 
"Tada sam imao na umu Lenjinove reči: 'Univerzum nema granice, ni vrijeme ni prostor'", dodao je čuveni kosmonaut koji je tokom 12-minutnog boravka u svemiru izgubio šest kilograma. 
 
Britanski reditelj Stenli Kjubrik iskoristio je snimke kucanja srca kosmonautu za svoj antologijski film "2001, Odiseja u svemiru". 
 
Leonov je 1975. godine bio komandant posade "Sojuza 19" koja je učestvovala u prvoj svemirskoj saradnji izmedju SAD i Sovjetskog Saveza, prije kraja Hladnog rata. 
 
Leonov ima umirujuće riječi o sadašnjoj krizi između Rusije i SAD zbog Ukrajine. 
 
"Među astronautima nikada nije postojala granica. Kad to shvate i političari, naša planeta će biti drugačija", zaključio je nasmijani kosmonaut.
 
izvor: B92
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog