Vijesti

Sadnice drveta za uređenje Banjaluke po 81 KM!

Na predstojećem zasjedanju gradskog parlamenta pred odbornicima će se naći i odluka o prosječnim jediničnim cijenama radova komunalne i javne infrastrukture i uređenja javnih površina.

Ovom odlukom utvrđuju se prosječne jedinične cijene radova na javnim površinama na području grada, a sudeći po pojedinim iznosima, čini se da će od ove godine grad dobijati samo top-kvalitet kada je u pitanju izgradnja infrastrukture ili ozelenjavanje gradskih površina.

Planirano je da cijena jedne sadnice drveta iznosi 81 marku, dok će se za ukrasno grmlje i drveće plaćati 27 maraka po sadnici.

Nije precizirano koje vrste drveća će biti sađene u banjalučkim alejama, ali prema ovim cijenama, po svemu sudeći radi se o veoma rijetkim i egzotičnim vrstama.

„Egzotični” lipa i jasen

Do sada su sađeni uglavnom lipa, jasen i platan, ali ove sadnice uglavnom koštaju oko 10 maraka za sadnicu jasena do 2,5 metra visine, oko 15,5 maraka za isto toliko visoku sadnicu platana do 14 maraka za 2-2,5 metra visoku sadnicu lipe.

Pored uređenja zelenila, određene su i prosječne cijene kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura.

Tako bi metar kvadratni trotoara trebalo da košta od 50 maraka sa asfaltnim zastorom, 54 sa betonskom galanterijom, te do 426 maraka sa granitnim pločama.

Izgradnja saobraćajnice košta 75, a rekonstrukcija 67 maraka po metru kvadratnom.

Rekonstrukcija parking-površina košta 60, a izgradnja 65 maraka, podzemne garaže 942 a nadzemne 450 maraka po jednom metru kvadratnom.

Ono što najviše zanima građane koji žive u blizini vodotokova, kao i potencijalne izvođače radova, jesu cijene utvrđenja obala i uređenja tokova.

Tako će jedan metar utvrđenja obala koštati 817 maraka, dok će jedan dužni metar regulacije potoka koštati 1.208 maraka.

Izgradnja dječijeg igrališta po metru kvadratnom koštala bi 143 marke, dok će cijena metra kvadratnog sportskog terena biti 87 maraka.

Jedan metar predizolovanog čeličnog vrelovoda košta od 300 do 1.400 maraka zavisno od obima cijevi, dok se metar vodovoda, zavisno od toga da li se radi u postojećoj ili novoizgrađenoj saobraćajnici kreće od 70 do 109 maraka.

Kvadrat za rušenje – 550 KM

Odlukom o prosječnim cijenama radova na komunalnoj i javnoj infrastrukturi i uređenju javnih površina određene su i prosječne vrijednosti objekata za rušenje radi izgradnje komunalne i druge javne infrastrukture.

Tako je prosječna vrijednost stambenog, stambeno-poslovnog i poslovnog objekta predviđenog za rušenje po sprovedbenom dokumentu prostornog uređenja, a u obuhvatu granica gradskog građevinskog zemljišta 550 maraka za metar kvadratni, dok prosječna vrijednost pomoćnog objekta iznosi 275 maraka po metru kvadratnom bruto građevinske površine legalno izgrađenog objekta.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog