Tehnologija

Upotrebite svoje vještine i postanite uspješan freelancer

Zaradite platu iz udobnosti vlastite kuće!

Ne, ovo nije prevara, niti ponuda za posao, ovo je spisak načina na koji vi možete zaraditi platu, a da niste zaposleni u javnom preduzeću. 

U BiH je sve više mladih nezaposlenih ljudi. Mladi direktno s fakulteta odlaze na biro gdje narednih nekoliko godina njihovi podaci skupljaju prašinu i nestaju među hiljadama sličnih, novopristiglih podataka perspektivnih diplomaca. 

Mnogi su, nakon godina čekanja, odustali od ideje da će se jedan dan zaposliti i okrenuli se ka vanjskom svijetu, prema gradovima van granica BiH. Međutim, internet stvarno omogućava bezbroj načina da ljudi zarade platu ili bar dovoljno za džeparac, naravno u zavisnosti od nivoa stručnosti.

Posao na internetu se ne razlikuje mnogo od bilo kog drugog posla – potrebno je uložiti dosta rada i truda, ali ako ste pisac, programer, dizajner, arhitekta ili nešto peto, bez ikakvog ulaganja, na internetu možete ostvariti solidnu zaradu. 

Pošto mladi danas provode dosta vremena na internetu, zašto od toga ne bi nešto i zaradili?

Postoje bezbrojni freelance sajtovi putem kojih mladi na zapadu već godinama sebi zarađuju za putovanja, pa čak i život. Na sam pomen freelance sajtova, mnogi se obeshrabre zbog veličine internetske freelance zajednice, ali nije nužno potrebno biti najpametniji i najškolovaniji u određenom zanimanju, bitna je kreativnost i sposobnost da svoje vrline dobro predstaviš i prodaš poslodavcu. Jedini preduslov za freelance sajtove je solidno znanje engleskog jezika ili nekog drugog traženog jezika, mada u zadnje vrijeme postoje i domaći sajtovi koji mladima nude poslove na našem tržištu. 

Na sajtovima kao što su oDesk, Elance, Freelancer, Guru, Fiverr, možete raditi kao pisac, dizajner, programer, prevodilac, administrator i još mnogo toga. 

Krajem prošle godine Elance i oDesk su objavili podatak da su tokom 2014. poslodavci potrošili 930 miliona dolara za angažovanje freelance radnika! S obzirom na svjetsku finansijsku krizu poslodavci se sve više okreću ka online freelance zapošljavanju, a samim tim zarada freelancera značajno raste. 

Cijena prosječnog radnog sata srbijanskih freelancera na Elance.com u 2012. godini bila je skoro 20$. Znači, ako radi osam sati dnevno, freelancer može da zaradi 160 dolara dnevno. 

Hajdemo malo detaljnije pogledate neke od poslova koje možete raditi preko gore navedenih sajtova:

Programeri – Ovdje se zahtijevaju klasični programerski poslovi od izrade android aplikacija, do instalacija WordPressa, CMS-a... 

Dizajneri – Ova vrsta poslova se kreće od izrade logoa, banera, vizit kartica do osmišljavanja i kreiranja vizuelnog identiteta za kompanije širom svijeta. Svako sa praktičnim IT znanjem može naći posao za sebe. 

Asistenti – Prekucavanje tekstova, pretraga interneta radi skupljanja podata. 

Pisci – Ovo je veoma tražena kategorija, a poslovi se kreću od bloggera do pisaca analitičkih izvještaja, novinara i tako dalje. Za poslove ove vrste neophodno je znanje engleskog jezika i gramatike. 

SEO poslovi – SEO strategije, te poslovi pozicioniranja klijentovih web stranice na web pretraživačima.

Duštveni mediji – Community management, te jednostavniji poslovi poput skupljanja fanova za Facebook i druge društvene medije.

Kako funkcioniše naplata?

Potrebno je imati devizni račun i PayPal nalog, a freelance sajtovi imaju sofisticiran način naplate koji vam garantuje da će vaše usluge biti naplaćene.  

Ono što je svakako najveća prednost freelance sajtova je da svako može upotrebiti svoje vještine i naći posao koji mu odgovara. Prošle godine objavljen je podatak da svaki treći radno sposobni Amerikanac radi kao feelancer, što čini više od 42 miliona ljudi. Ova vrsta rada ima predispozicije da postane posao budućnosti, zato se pokrenite i postanite dio freelance zajednice. 

autor: Maja G. Đurđević

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog