Vijesti

Otvorena vrata „Autizam govori srcem“

Javna tribina Otvorena vrata „Autizam govori srcem“ biće upriličena u srijedu 1. aprila sa početkom od 11 časova u Muzičkom paviljonu Banja Luka.

Tribina će biti usmjerena na senzibilitet javnosti o neravnopravnom položaju djece sa razvojnim poremećajima i njihovih porodica. Ključni cilj je inicijativa za regulisanje zakonskih okvira, položaja i prava ove osetljive ciljne grupe, kao i neophodnost osnivanja Centra za ranu intervenciju u Banja Luci.

Na tribini će prisustvovati predstavnici resornih ministarstva, Pedagoškog zavoda, Ombudsman za djecu RS,  OŠ „Ivo Andrić“, JU Zaštiti me, specijalisti baromedicine, pedijatar, terapeuti, roditelji, volonteri i dr.

Predviđena je prodajna izložba  radova  mališana iz Centra za edukacijuTvoja riječ“,  pod nazivom Ja želim, znam i mogu“                 

Svako dijete ima pravo na optimalan razvoj, blagovremeno djelovanje i uključivanje u društvo. Potrebe djece iz autističnog spektra tj. kliničkom slikom autizma jednake su potrebama njihovih vršnjaka obrazovanje i vaspitanje, zdravstvena zaštita, zaštita od zanemarivanje i zlostavljanja, pravo na igru i slobodno vrijeme, ali zbog smetnji koje imaju potrebna im je dodatna briga koja će im omogućiti potpun i dostojan život i postizanje, za svako dijete, najvišeg stepena samostalnosti i socijalne integracije.

Porodice osoba sa autizmom susreću se sa brojnim problemima, i to najčešće, neprihvatanjem i predrasudama okoline, nedovoljnom zainteresovanošću stručnjaka za rad sa osobama koje pate od tog poremećaja i neregulisanim zakonskim okvirom položaja i prava. Zato, bez pomoći društva, njihov život je sve teži i komplikovaniji.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog