Vijesti

Zvizdić: Nikada neću insistirati na prenosu nadležnosti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da nikada neće insistirati na prenosu nadležnosti i da do toga jedino može doći uz dogovor sa entitetima - Republikom Srpskom i Federacijom BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da nikada neće insistirati na prenosu nadležnosti i da do toga jedino može doći uz dogovor sa entitetima - Republikom Srpskom i Federacijom BiH.

On kaže da je siguran da će određeni procesi, možda ne u ovoj, već u narednih četiri ili pet godina, "ubijediti entitete da je dobro i za njih i za sve građane da postoje dodatne nadležnosti na nivou BiH".

Siguran sam i već je evidentno da bi postojanje ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH pomoglo entitetima i onima koji se bave poljoprivredom i ruralnim razvojem, a da ne bi ni na koji način ugrozilo nadležnost entiteta - rekao je Zvizdić za Glas Srpske.

On je dodao da, međutim, ni u kom imperativnom smislu neće tako nešto tražiti i da će ono o čemu se postigne dogovor implementirati, navodeći da će se vrlo striktno držati nadležnosti na nivou BiH, čije "derogiranje neće dozvoliti".

Zvizdić je istakao da ima u planu njegovanje dobre saradnje sa predsjednicima vlada Srpske i FBiH.

Dobra saradnja ovih nivoa vlasti znači dobru saradnju i koordinaciju unutar cijele BiH. Da bi to bilo realizovano, mora postojati dobra saradnja između pojedinačnih ministarstava - rekao je Zvizdić.

On je naglasio da će se raditi, prije svega, na pitanjima evropskih integracija, što je kompleksan zadatak, a da će se u međuvremenu definisati mehanizam koordinacije koji će u potpunosti uvažavati nadležnosti koje po Ustavu imaju BiH, Srpska, FBiH i Brčko distrikt, i koji će omogućiti da se prema EU "govori jednim glasom".

Zvizdić je kao drugi segment naveo jačanje kapaciteta javne uprave, koja treba da bude na usluzi građanima i privrednim subjektima. Podsjetio je da su ministri iz Savjeta ministara dobili zadatak da preko vikenda i u narednih nekoliko dana prouče nacrt budžeta za ministarstva za koja su zaduženi, kao i da obave konsultacije sa agencijama i direkcijama za koje su nadležni.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog