Region

Tužilaštvo: Posada odgovorna za pad helikoptera u Srbiji

Tužioci smatraju da dio odgovornosti za smrtonosnu nesreću pokraj Beograda snose i pripadnici Vojske Srbije i civili.

Više javno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da je za pad vojnog helikoptera pored Beograda 13. marta, pri čemu je poginulo sedam osoba, primarno odgovorna posada.

Tužilaštvo je donijelo zaključak na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog aviona i ostalih dokumenata vezanih za pad helikoptera, koji je iz Raške prevozio bebu za Beograd.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da je, prema početnim saznanjima, primarna odgovornost na članovima posade.

Dodaje se da postoje osnovi sumnje da dio odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije, te da ima i indicija za eventualnu odgovornost određenog broja civila.

Tužilaštvo će, u skladu s tim, provesti istragu s ciljem potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za taj događaj. 

Stručna komisija

Izvještaj vojne stručne komisije o padu srbijanskog vojnog helikoptera 13. marta, kada je poginulo sedam osoba, dostavljen je 31. marta Tužilaštvu, koje je tada saopštilo da će izvještaj biti analiziran i da će o njemu javnost biti obaviještena najkasnije danas, prenosi Tanjug.

Stručnu komisiju za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera formirao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Srbije.

Više javno tužilaštvo je zahtjevom od 16. marta tražilo "svu dokumentaciju sačinjenu u vezi s kritičnim događajem, prije svega nalaze komisija koje su formirane da ispitaju uzroke koji su doveli do pada vojnog helikoptera HT-48".

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, "komisija je došla do svih podataka na osnovu kojih je izvršila analizu i izvela zaključke, a izveštaj sa kompletnom pratećom dokumentacijom ima oko 500 stranica" i činili su je pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Stručna komisija

Komisija je obuhvatila specijaliste iz oblasti sigurnosti letenja, održavanja letjelica, planiranja i rukovođenja letenjem, meteorologije, avioinženjere, opitne pilote, aviotehničare za sve sisteme na helikopteru, specijaliste aviomedicine i aviopsihologije.

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uvečer, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici - četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebala biti ukazana pomoć.

Vojska Srbije dan kasnije formirala je dvije komisije za utvrđivanje uzroka nesreće.

Izvještaj prve komisije za ispitivanje uzroka pada vojnog helikoptera, koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, preko Ministarstva odbrane proslijeđen je 20. marta zamjeniku Višeg javnog tužioca u Beogradu.

U informaciji Tužilaštva, koja je tog dana dostavljena Tanjugu, navodi se da će Tužilaštvo analizirati i prikupiti i sve druge podatke i informacije u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Nakon toga će biti donesena odluka o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena, navelo je Tužilaštvo.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da očekuje da tužilac objavi oba izvještaja o padu helikoptera, u koje je, kako kaže, imao uvid i u kojima, prema njegovom mišljenju, nema ničeg spektakularnog, navodeći da je bilo tehničkih propusta, ali da oni nisu bili odlučujući u tragediji.

Izvor: Aljazeera.net
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog