Vijesti

Lepenova pokreće disciplinski postupak protiv oca

Lider Narodnog fronta Marin le Pen saopštila je sinoć da je pokrenula disciplinski postupak protiv svog oca i osnivača ove francuske opozicione stranke Žan-Mari Le Pena zbog kontroverznog intervjua, koji je ocjenjen kao antisemitski.

"Odlučila sam da otvorim disciplinski postupak protiv Žan-Mari Le Pena. On će odgovarati pred izvršnim organima pokreta", izjavila je Lepenova na francuskoj televiziji TF1, ne precizirajući kakve će sankcije biti razmatrane. 

Lepenova je potvrdila da Žan-Mari Le Pen, osnivač i počasni predsjednik partije, više ne može da predvodi listu Narodnog fronta u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala. 

Ona je pozvala Žan-Mari Le Pena da se povuče iz političkog života. 

"Na kraju, Žan-Mari Le Pen bi trebalo da bude mudar, da uoči posljedice koje je sam prouzrokovao i da, možda, odustane od svojih političkih odgovornosti", dodala je Lepenova. 

Uzrok sukoba između oca i kćerke su njegove izjave o gasnim komorama iz Drugog svjetskog rata i odbrana uspomene na maršala Filipa Petena, šefa države i tvorca saradnje sa nacističkom NJemačkom za vrijeme okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu. 

Žan-Mari Le Pen, zamjera kćerki kakve je kadrove izabrala i smatra "pretjeranim" način na koji se rukovodstvo partije brani od optužbi za antisemitizam, ksenofobiju i homofobiju. 

On je upozorio svoju kćerku da bi njegovo eventuelno isključenje moglo da izazove opasno urušavanje partije. 

"Takva odluka bi bila suluda, jer prestiž koji imam sasvim prirodno će prouzrokovati značajan raskol i ona bi izgubila uticaj", rekao je na RTL Žan-Mari Le Pen.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog