Region

Obilježeno 16 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Predstavnici novinarskih udruženja danas su polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod spomen-ploče novinaru Slavku Ćuruviji u Beogradu, obilježili 16 godina od njegovog ubistva, te pozvali nadležne da učine sve da okolnosti koje su dovele do tog zločina budu utvrđene.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da je interes i Vlade Srbije i Ministarstva kulture da slučaj ubistva Ćuruvije dobije sudski epilog, da počinioci budu kažnjeni i da se rasvijetli politička pozadina ubistva.

"To je, ne samo zakonska, već moralna obaveza prema porodici, žrtvi, društvu, ali i celokupnoj novinarskoj zajednici", rekao je Tasovac u Svetogorskoj ulici 35, na mjestu gdje je na Vaskrs 1999. godine ubijen Ćuruvija.

On je istakao da je bezbjednost novinara prioritet i da je cilj da i drugi nerasvjetljeni slučajevi ubistva novinara budu dovedeni do sudskog procesa.

Predsjednik Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović nada se da će Ćuruvija, kao i njegova porodica, ali i novinari, dočekati pravdu ove godine.

Početkom marta Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika nekadašnje Državne bezbjednosti koja ih tereti za ubistvo Ćuruvije 1999. godine.

Tužilaštvo je optužilo tadašnjeg načelnika Resora DB Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, glavnog obavještajnog inspektora u Drugoj upravi Resora Ratka Romića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milana Kuraka.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog