Vijesti

Danas je Vaskrs!

Pravoslavni hrišćani koji poštuju Јulijanski kalendar, obilježavaju danas najveći praznik - Vaskrsenje Isusa Hrista kada se završava i sedmonedjeljni post.

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vjernici proslavljaju najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom u pravoslavnim hramovima počelo je slavlje Vaskrsa. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom. Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje s Bogom.

Vaskrsenje Hristovo obilježavaju srpska, ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci.

Nekoliko hiljada ljudi dočekalo je noćas Blagodatni oganj pred hramom Svetog Save u Beogradu, a nakon litije, koju su predvodili patrijarh srpski Irinej i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prisustovalo je vaskršnjoj liturgiji, koju je služio patrijarh. Vjernici su Blagodatni oganj, koji je iz Јerusalima u Beograd donesen uz blagoslov patrijarha srpskog, ruskog i jerusalimskog, dočekali uzvicima - Hristos vaskrese, u prisustvu Garde Vojske Srbije.

Episkop toplički arhimandrit Arsenije predao je Blagodatni oganj patrijarhu Irineju, sa čijim je blagoslovom podijeljen sveštenstvu, a potom i građanima, koji su najčešće plamen preuzimali sa svežnjem od 33 svijeće, koje simbolišu godine Hristovog stradanja i Vaskrsa i sa fenjerima.

Tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse", patrijarh Irinej sa arhijerejima čestitao je uskršnje praznike uz poruku da se nikada ne zaboravi da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj vaskrsenja. "Ovim pozdravom obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas sa nama slave pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame", navodi se u Uskršnjoj poslanici patrijarha Irineja.

Patrijarh je pozvao vjernike da se pomole da se "mir vrati svuda odakle je protjeran", na prvom mjestu u naša srca i u naše domove. "Čuvajmo svetinju hrišćanskoga braka, jer je ona osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice", poruka je patrijarha.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci noćas je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Protojerej stavrofor Ratko Radujković rekao je da je Banjaluka za ovaj najveći praznik dobila jedinstvenu priliku da u nju stigne Blagodatni oganj sa Hristovog groba u Јerusalimu.

Prije liturgije, organizovan je svečani doček Blagodatnog ognja ispred hrama, kojem su prisustvovali brojni vjernici i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U sokolačkoj Crkvi Svetog proroka Ilije u ponoć je dočekan Blagodatni oganj iz Hrama Vaskrsenja Hristovog u Јerusalimu, a dočeku je prisustvovalo oko 1.000 vjernika. Dočeku Blagodatnog ognja prethodila je litija koja je na čelu sa barjacima i ikonama tri puta obišla oko hrama, poslije čega je služena sveta liturgija, kojoj je prisustvovao i mitropolit dabrobosanski Nikolaj. Poslije svete liturgije pročitana je poslanica patrijarha srpskog Irineja i obavljeno pričešće vjernika. Vjernicima su dijeljena vaskršnja jaja.

Blagodatni oganj u Bijeljini su dočekale hiljade građana okupljeni ispred Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice. 

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom nazvao je Blagodatni oganj božanskim i ocijenio da je dolazak blagoslova iz svetog grada Јerusalima među srpski rod i u hramove Republike Srpske istorijski događaj. Vladika Hrizostom je na Vaskrs služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Bijeljini.

U vaskršnjoj poslanici vladika Hrizostom je poručio da je vaskrsenje Isusa Hrista temelj hrišćanske vjere, razmišljanja, hrišćanskog života i civilizacije.

Više hiljada pravoslavnih vjernika u Foči dočekalo je Vaskrs u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole, uz veličanstvenu litiju sa Blagodatnim ognjem iz Јerusalima. U oba hrama, službe su počele u 5.00 časova, ophodom oko crkve. Vjernici su nosili svežnjeve svijeća koje su upalili Svetim ognjem sa Hristovog groba.

Blagodatni oganj dočekan je i u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži, hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu u Višegradu i Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uznio se na nebo.

Pravoslavni vjernici okupe se oko vaskršnje trpeze i izgovore molitvu Gospodnju "Oče naš", te otpjevaju vaskršnji, pobjedonosni tropar "Hristos vaskrse iz mrtvih i smrću smrt pobijedi".

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa "Hristos vaskrse", uz otpozdrav "Vaistinu vaskrse".

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog