Vijesti

Dogovoren nastavak povlačenja oružja na istoku Ukrajine

Šefovi diplomatija Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine usaglasili su se u Berlinu da se nastavi povlačenje oružja sa prve linije fronta u istočnoj Ukrajini.

Frank Valter Štajnmajer, Loran Fabijus, Sergej Lavrov i Pavlo Klimkin donijeli su taj zaključak poslije petosatnog sastanka o primjeni sporazuma o prekidu vatre postignutom prošlog februara u Minsku.

Frank Valter Štajnmajer izjavio je poslije razgovora da su se osim o povlačenju teškog naoružanja ministri usaglasili u to bude uključeno naoružanje čiji je kalibar ispod 100 milimetara, minobacači, oklopna vozila i tenkovi.

"Važno je i da smo se usaglasili da nastavimo razmjenu zarobljenika. Taj proces je otpočeo nekoliko dana pošto je 12. februara dogovoreno primirje u Minsku, ali je ubrzo obustavljen. Cilj nam je da razmijenimo sve zarobljenike", naveo je njemački šef diplomatije.

Štajnmajer je rekao da su se učesnici pregovora usaglasili da formiraju četiri radne grupe koje će se baviti problemima bezbjednosti, održavanjem lokalnih izbora u oblastima pod kontrolom pobunjenika i poboljšanjem ekonomske situacije na istoku Ukrajine.

Njemački šef diplomatije je priznao da su razgovori bili dugi i napeti s obzirom na teškoće koje vladaju na terenu. Ipak, potpuna saglasnost postignuta je oko činjenice da sporazum iz Minska nema alternativu.

"Sve ovo ukazuje da kada je riječ o Ukrajini tu nema tema o kojima je lako postići dogovor. Svi smo svjesni da je pred nama jako dug put”, naglasio je ministar spoljnih poslova Njemačke.

Štajnmajer je dodao da ukoliko ovaj proces uđe u zapećak postoji bojazan od propasti sporazuma postignutog u Minsku – što sve strane koje su uključene žele da preduprede.

U zajedničkoj izjavi četiri ministra izrazili su i zabrinutost zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini proteklog vikenda.

U proteklih godinu dana u sukobima proruskih pobunjenika i provladinih snaga na istoku Ukrajine je stradalo 6.000 ljudi.

Izvor: slobodnaevropa.org
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog