Vijesti

Korijas: Evropa je pružila ruku BiH, na potezu vlasti

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruđero Korijas smatra da je Evropa "pružila ruku" BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali upozorava da je sada na tamošnjim vlastima da krenu s ispunjavanjem obećanih reformi i obaveza.

Za proces uspostavlajanja vlasti u BiH italijanski diplomata je u intervjuu "Dnavnom avazu" ocijenio da je "trebao ići mnogo brže, jer vremena napretek nema", uprkos blagom porastu koji je podstaknut oporavkom izvoza.

"Nezaposlenost, posebno mladih, je van kontrole...Trebalo bi odmah da se počne sa reformama za oporavak ekonomije i za otvaranje novih radnih mjesta. Evropa, zajedno s međunarodnim finansijskim institucijama, spremna je da pruži pomoć, a rad novih vlada ocjenjivaće se upravo kroz te obaveze", objašnjava Korijas.

Upitan da li misli da bosanskohercegovacki političari rade dovoljno da se ubrza proces ka evroatlantskim integracijama, ambasador kaže da pragmatične izjave "unose nadu", ali da "poslije riječi slijede djela" jer međunarodna zajednica ne može djelovati umjesto vlada u BiH.

Komentarišući situaciju kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala, upozorava da napori koji se ulažu u BiH, kao i u drugim državama, nisu nikada dovoljni.

"Nije dovoljno imati zakone. Treba ih primjenjivati. Korupcija je prikriveni namet koji ne plaćaju samo građani, nego i u ogromnoj mjeri smanjuje privlačnost za strana ulaganja. BiH nije izuzetak", jasan je Korijas.

Osvrnuo se, kako prenosi Fena, i na odlazak državljana BiH na sirijsko ratište, povezanost s ekstremistima iz Italije, pogotovo na činjenicu da je vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić vrbovao i Italijane za odlazak u Siriju, ocjenivši da je prijetnja džihadista, stranih boraca, realnost u mnogim evropskim državama i da tu ni BiH nije izuzetak.

"Italijansko tužilaštvo već sarađuje sa BiH na slučaju Bilala Bosnića. Uopšteno, naše zemlje tijesno sarađuju u borbi protiv terorističkih pretnji", podsjetio je ambasador Italije u BiH.

Izvor: tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog