Vijesti

Poslanici: Neprihvatljivo ukidanje Dana Republike Srpske

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske ocijenili su neprihvatljivim ukidanje 9. januara - Dana Republike Srpske i poručili da Srpska nikada neće odustati od njegovog obilježavanja.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da BiH može da postoji samo ukoliko se međusobno poštuju narodi i entiteti.

"Nikome ne treba da smeta Dan Srpske, a nažalost nismo pružili dovoljan otpor kada su ukidani naš grb, himna i zastava", rekao je Stevandić u raspravi o Prijedlogu deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

On je naveo da postoji netrpeljivost prema Republici Srpskoj i da se mora biti odlučan u očuvanju Dana Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković napominje da se neće odustati od obilježavanja Dana Srpske, te navodi da će SNSD podržati Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

"Ovo je pravo vrijeme da bude zauzet jedinstven stav u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovom pitanju. Zahtjevom, koji je Ustavnom sudu BiH podnio Bakir Izetbegović, želi se urušiti i negirati Republika Srpska, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Višković.

Šef Kluba poslanika DNS-a u parlamentu Srpske Spomenka Stevanović kaže da apelacija Bakira Izetbegovića nema veze sa pravom.

"To je jedan od pokušaja osporavanja legitimnog postojanja Srpske. Ustavni sud BiH nema jasno utvrđene nadležnosti i funkcioniše u zavisnosti od određenih politika", upozorila je Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika SP-a u Narodnoj skupštini Srpske Slobodan Protić istakao je da je cilj zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH rušenje legitimiteta i legaliteta Srpske, te da je neprihvatljivo ukidanje Dana Republike Srpske.

"To rade institucije koje su pod političkim uticajem. Nakon ovog zahtjeva mogla bi u pitanje da bude dovedena Republika Srpska, ali i postojanje srpskog naroda u BiH", rekao je Protić i naglasio da je ova partija za potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu Srpske Branislav Borenović naglasio je da ova partija podržava Prijedlog deklaracije i da je veoma važno potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić kaže da se Ustavni sud BiH političkim sredstvima pokušava iskoristiti za rušenje Srpske.

Čavić je napomenuo da je u BiH teško razdvojiti pravna i politička pitanja, te da je aposlutno neprihvatljivo ukidanje Dana Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je u uvodnom obraćanju da Srpska nikada neće odustati od Dana Republike Srpske - 9. januara i njegovog obilježavanja.

Obrazlažući Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, Čubrilović je rekao da bi deklaracija trebalo da posluži kao osnov za djelovanje svih organa, institucija i političkih stranaka u Republici Srpskoj, kao i zakonodavnih organa i institucija BiH.

U Banjaluci je danas počela sjednica Narodne skupštine RS na čijem dnevnom redu je Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Sjednica je počela "Aktuelnim časom" tokom kojeg poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade Republike Srpske.

Na početku sjednice poslanički mandati su dodijeljeni Simuni Žakuli iz SDS-a, Mihnetu Okiću i Murvetu Barjaktareviću iz Koalicije "Domovina", koji su položili svečnu zakletvu.

Oni su poslaničke mandate dobili umjesto Borisa Jerinića iz SDS-a, Adila Osmanovića i Edina Ramića iz Koalicije "Domovina", koji su imenovani na nove dužnosti.

Tokom sjednice poslanici će razmatrati u redovnoj proceduri izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanju, i o eksproprijaciji.

Sa dnevnog reda povučena je informacija o realizaciji Strategije razvoja kulture Republike Srpske 2010-2015. godina.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati u petak, 17. aprila.

Izvor: srna.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog