Vijesti

Novi šef Delegacije EU u BiH Wigemark predstavio se javnosti

Novi šef Delegacije Evropske unije je ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas je održao pres konferenciju nakon što je predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, piše NAP.

Wigemark je kazao da su za BiH odnosi s Evropskom unijom ključni. On je naglasio činjenicu da je 72% izvoza iz BiH realizovano u zemlje EU tokom 2014. godine i da bi građani BiH imali koristi od članstva u EU, ali je potreban progres u ekonomskim reformama.

Kada će se to desiti zavisi od institucija i vlasti BiH i njihove brzine i efikasnosti prilikom provođenja ovih reformi - kazao je Wigemark.

BiH je divna zemlja. Ljudi koji dođu u BiH ne žele je napustiti. Imate ljude koji su marljivi i vrijedno rade, ali BiH se susreće sa izazovima socio-ekonomskih reformi. Susjedne zemlje su postale članice ili kandidati za članstvo, a BiH tek treba krenuti tim putem - kazao je novi šef Delegacije EU u BiH.

On je na ovoj poziciji naslijedio Petera Sorensena koji je preraspoređen na mjesto šefa Delegacije EU pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Izvor: oslobođenje.ba
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog