Vijesti

MMF uskoro u Srpskoj

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da je zadovoljna posjetom Vašingtonu, jer je imala priliku da prenese političke poruke Srpske i američkim kongresmenima i političkim analitičarima

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je zadovoljna posjetom Vašingtonu, jer je imala priliku da prenese političke poruke Srpske i američkim kongresmenima i političkim analitičarima, kao i svima onima koji su zainteresovani za dešavanja na prostoru Balkana, posebno u BiH.

Prioritetna stvar za sve njih jeste pitanje bezbjednosti, što je sasvim očekivano, s obzirom na to da postoje određene veze koje ukazuju i na neka dešavanja globalnog karaktera, koja imaju veze sa BiH - istakla je Cvijanovićeva.

U Vašingtonu, Cvijanovićeva je razgovarala i sa predstavnicima finansijskih institucija - Međunarodnog monetarnog fonda i Međunarodne finansijske korporacije, grupacije Svjetske banke.

Mi sa njima već niz godina imamo dobru saradnju i ovo je bila prilika da se ta saradnja nastavi. Mogu reći da smo zadovoljni, jer se sumiraju određeni rezultati i otvaraju vrata za neke buduće aranžmane - istakla je Cvijanovićeva.

Što se tiče MMF, kaže premijerka Srpske, predstoji njihova poseta BiH, kad će biti razgovarano o svim detaljima. Kad je reč o IFC, i tu je naglašena zainteresovanost Srpske da se i dalje radi zajednički, jer su i ranije sprovođeni razni zajednički projekti, i na unapređenju poslovne klime, ali isto tako i za nastavak projekta energetske efikasnosti, koji je pokazao dobre strane.

Svjetska banka zabrinuta

Prema riječima premijerke u Svjetskoj banci su zabrinuti zbog situacije do koje je došlo prije nekoliko sedmica na nivou BiH, kad Parlamentarna skupština BiH nije ratifikovala sporazum o kreditnom zaduženju.

Republika Srpska je sprovela set reformi da bi bila u stanju da povuče određena sredstva Svetske banke, kao što je i FBiH ispunila svoj dio posla, ali tada je došlo do problema na nivou BiH, odnosno parlament BiH je odbio da ratifikuje taj sporazum sa Svjetskom bankom. To, zaista, jeste situacija koja se prvi put desila Svjetskoj banci i oni su nam jasno stavili do znanja da je to apsolutno neprihvatljivo za njih - pojasnila je premijerka.

Izvor: novosti.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog