Vijesti

Sukob Vlade i Sindikata RS-a: Radnici 1. maja izlaze na proteste

Odnosi između Vlade i Saveza sindikata RS-a nikada nisu bili na nižoj tački. Zakon o radu, za koji je iz Vlade poručeno da će biti usvojen u trećem kvartalu ove godine, tačnije da će se u Narodnoj skupštini RS-a na razmatranju naći u septembru, bez obzira na saglasnost socijalnih partnera, mogao bi da rezultira opštim radničkim buntom.

Iako je predsjednica SSRS-a Ranka Mišić u subotu ostala "tajanstvena" kako sindikat planira da obilježi 1. maj - Međunarodni praznik rada, evidentno je da će ove godine prvomajske uranke i roštilj zamijeniti protest radnika na banjalučkim ulicama.

Sporni zakon

"U 19. vijeku krv je padala 1. maja. Mi ne mislimo biti tako radikalni, ali i danas se borimo za svoje tri osmice", poručio je Drgan Gnjatić, predsjednik strukovnog sindikata prosvjete RS-a. 

Mišić nije htjela potvrditi da je najava donošenja novog zakona o radu ključni razlog koji je sindikat trgnuo iz letargije, ali je evidentno da strah od gubitka dosadašnjim zakonom zagarantovanih radničkih prava ključni razlog prvomajskih protesta.

"Svugdje u svijetu radnici 1. maja izlaze na ulicu i ne vidim šta je čudno u tome", navela je Mišić. 

Ona je odbacila optužbe predstavnika Vlade i Unije poslodavaca RS-a da Savez sindikata bojkotuje razgovore o Zakonu o radu, ali i navela da su "netačne tvrdnje da će novi zakon biti povoljniji za radnike".

"Sindikat neće dozvoliti da se radnička prava za koja smo se izborili budu ukinuta radnicima. Ono što jeste problem u Srpskoj, kada govorimo o Zakonu o radu, jeste nesposobnost kontrolnih organa da dosljedno osiguraju njegovu primjenu", podvukla je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Dodala je da smo previše naivni mogu povjerovati da ono što traži Međunarodni monetarni fond kao uslov nastavka finansijske podrške BiH i ono što traže poslodavci da bi moglo poboljšati položaj radnika".

"Jer najčešće se čuje da treba poboljšati položaj poslodavaca. Najveći problem je što i poslodavci i MMF traže potpuno obespravljenje radnika, ukidanje prava po osnovu minulog rada, smanjenje dužine godišnjeg odmora", kazala je Mišić.

Najavljujući sastanak s predstavnicima MMF-a tokom ove nedjelje kazala je da će im od sindikata jasno biti stavljeno do znanja da neće prihvatiti novi zakon o radu.

"Treba se okrenuti vladavini prava, dosljedno poštovati zakone, onemogućiti da povlašteni pojedinci mimo zakona jednu trećinu BDP-a ostavljaju u svojim džepovima i onda nam neće trebati ni MMF ni drugi vidovi kreditnog zaduživanja", naglasila je Mišić. 

Nezapamćena blamaža

A sukob na relaciji Vlada - sindikat dodatno je podgrijala i prva sjednica komisija za borbu protiv korupcije koju je osnovala Vlada RS-a. Od 12 članova njih šest koji dolaze iz Vlade RS-a imaju pravo odlučivanja, dok ostali imaju status posmatrača među kojima je predsjednica SSRS-a. Nakon prve sjednice održane koncem prošle nedjelje, iako joj je ministar pravde RS-a Anton Kasipović dozvolio da se obrati novinarima kako bi iznijela svoj stav o načinu rada i odlučivanja u tom tijelu, Ranka Mišić je doživjela nezapamćenu blamažu. Šefica Birao za odnose s javnošću Vlade RS-a Vera Sajić doslovno ju je izbacila iz Pres-centra Vlade RS-a, uz obrazloženje da se iz tog prostora novinarima mogu obraćati samo predstavnici izvršne vlasti.

Nezadovoljni i penzioneri

Osim radnika na ulice bi mogli izaći i penzioneri. Iako je do sada rukovodstvo Udruženja penzionera RS-a bespogovorno podržavalo Vladu i prihvatalo doslovno mrvice s njenog stola, najavljeno poskupljenje električne energije je evidentno prelilo i čašu njihovog strpljenja. Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Raklju, komentarišući da bi cijena struje mogla biti veća i za 19 posto, kazao je da će ne dođe li do povećanja i penzija i najstarija populacija u RS-u izaći na proteste. Poruke ministra rada Milenka Savanovića da se stvari ne mogu rješavati na ulici očito sve manje zanimaju građane RS-a.

Izvor: Oslobođenje
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog