Region

Beograđani nakon dokumentarca o Snoudenu, poisključivali telefone

Isključujem telefon! Ni do sada se nisam osjećao bezbjedno, ali tek nakon ovog filma vidim na koje nas sve načine prisluškuju - priča nam Miloš Petković, jedan od brojnih Beograđana koji su sinoć u Sava centru gledali premijeru filma "Citizen four: Dosije Snouden".

Ovaj dokumentarni film o "aferi prisluškivanje" prikazan je na otvaranju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks". "Citizen four" već je proglašen za najbolji dugometražni dokumentarni film, a nastao je u američko-njemačko-britanskoj koprodukciji.Nakon 114 minuta, koliko film traje, u holu Sava centra mogao se čuti gotovo isti komentar: "Prisluškuju nas! Ko zna šta o meni sve znaju?! Možda nas i sada posmatraju!"

 U gužvi ispred sale, sreli smo i Slavoljuba Gnjatovića, vlasnika "Delta videa", kuće koja je i distribuisala ovaj film.

Zadovoljan sam posjetom, dokumentarni film kod nas obično ne privlači ovoliko pažnje. Kod ovog filma važnija je tema i sam lik Snoudena od toga kako je film napravljen. "Citizen four" nam pruža priliku da upoznamo čovjeka koji je otkrio aferu prisluškivanja i da shvatimo koliko su njegove pobude za to bile zaista moralne i plemenite - objašnjava nam Gnjatović.

Međutim, bilo je i onih koje je film oduševio upravo zbog načina na koji je snimljen: studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Peđa, Isidora i Matija. Njih afera prisluškivanja i ne brine toliko.

Nismo toliko bitni da bi baš nas pratili, nas više fascinira način na koji su snimali ovaj film - kaže nam Matija, a Peđa dodaje da je i "ranije znao da ga prate", ali da ga to "nikad nije brinulo".

Njihovo mišljenje ne dijeli gospođa koja nam se predstavila kao "Citizen five".

Opšte je poznato da nas prate, ne koristim fejsbuk, tviter, instagram, čuvam svoje lične podatke i vodim računa kada koristim računar - kaže "Građanka pet".

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog