Vijesti

Obilježavanje Dana vojske i boraca Republike Srpske

Na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci danas su povodom Dana vojske i boraca Republike Srpske položeni vijenci na spomen-ploču poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacije Narodne skupštine, Vlade i Vijeća naroda Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je izjavio da današnja borba Republike Srpske mora biti borba za jačanje njene autonomije, da bi građani potpuno uživali u slobodi koju imaju u Srpskoj, a koju su, prije svega, podarili borci Vojske Republike Srpske i narod koji je stajao iza ove vojske, posebno oni koji su dali život za Republiku.

Prema njima moramo da budemo obavezni jer su ginuli sa potpunim uvjerenjem da će njihova žrtva biti odbrana slobode srpskog naroda na ovim prostorima i drugih građana koji ovdje žive - rekao je Dodik nakon što je položio vijenac na groblje "Sveti Pantelija".

Podsjetio da je Vojska RS bila među posljednjim formiranim odbrambenim snagama i da se slavno borila za odbranu srpskog naroda, stvaranje i jačanje Republike Srpske koja je već tada političkim odlukama bila formirana.

Da nije bilo Vojske Republike Srpske ne bismo danas uživali slobodu koju imamo. Republika Srpska je potpuno slobodna i sa političkim statusom koji joj je dat u Dejtonskom sporazumu, onako kako je napisano, nikada nije bila nezadovoljna -, istakao je Dodik.

Naglasio je da bi Srpska bila zadovoljna kada bi joj bile vraćene nadležnosti koje su joj otete "nasiljem visokih predstavnika i podrškom međunarodne zajednice", a koji su devastirali poziciju Republike Srpske.

Dodik je naglasio da obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske, u godini kada se obilježava i 70 godina od pobjede nad fašizmom, srpski narod čini posebno ponosnim.

Borba Vojske Republike Srpske u svakom slučaju može biti dio kontinuiteta te borbe koju je srpski narod vodio na ovim prostorima za svoju slobodu i za slobodu zemlje u kojoj živi - rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska kao prioritet uvijek stavljala borbu za status onih koji su učestvovali u ratu, te da je i iznad materijalnih mogućnosti činila sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogući stabilnost, posebno izgradnjom stambenih objekata.

Naravno da moramo da se usmjerimo na neke druge statuse. Osnovni problem je zapošljavanje svih ljudi, a time i demobilisanih boraca - rekao je Dodik.

On je dodao da su mnoga prava uvedena od 2006. godine, a koja ranije nisu postojala, te da je to učinjeno u teškim ekonomskim uslovima.

Nijedno pravo nije ukinuto i nemamo ni namjeru da to činimo - istakao je Dodik.

On je naveo da je uvijek postojala potreba da Boračka organizacija utvrdi ko je borac prve, a ko ostalih kategorija, te da je situacija takva da više ljudi prima određena prava nego što je bilo boraca u ratu.

To je nešto što mora da riješi boračka organizacija, to ne može da riješi državni organ. Boračka organizacija ne može samo nama da ispostvlja zahtjeve, a da ne raščisti odnose u tome - poručio je Dodik i naveo da to treba biti sinhronizovana akcija Boračke organizacije, republičkih i opštinskih organa, i zaključio, da su olako data prava onima koji ta prava ne zaslužuju ugrozila poziciju onih koji ta prava zaslužuju.

Vijence su položili i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić, konzul Srbije u Republici Srpske, kao i delegacije generala Vojske Republike Srpske.

Vijence su položile delegacije republičke Organizacije porodica poginulih, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Banjaluka, SUBNOR-a i udruženja vojnih starješina Republike Srpsk

Savanović: Nemjerljiv doprinos Vojske u odbrani Srpske

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović izjavio je da je Vojska Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos u odbrani srpske teritorije. Savanović je naveo da je 215.621 borac Vojske Srpske branio oko 2,5 hiljade kilometara granice.

Nažalost, poginulo je 23.184 borca i to govori o težini situacije i naporu koji je srpska vojska uložila u odbrani našeg prostora i porodica - rekao je Savanović, nakon polaganja vijenaca na groblju Sveti Pantelija.

On je podsjetio da je Vojska Republike Srpske nastala iz potrebe srpskog naroda za odbranom.

Poučeni iskustvom iz istorije, političko i vojno rukovodstvo se organizovalo i na vrijeme formiralo Vojsku Republike Srpske - naglasio je Savanović.

On je ukazao da se na ovim prostorima uvijek borilo za slobodu i da sloboda ni danas nije konstanta, te je s toga treba čuvati.

Nažalost, živimo u složenim uslovima kada je riječ o političkoj sigurnosti u BiH i regionu i to nas mora činiti dodatno mobilnim da prepoznamo sve koji hoće da ruše slobodu i jedinstvo - rekao je ministar.

On je ocijenio da je položaj boraca, ali i cjelokupnog stanovništva danas težak, što je posljedica rata i loše privatizacije. Naglasio je da samo ekonomskim jačanjem, što podrazumijeva proizvodnju, investicije, zapošljavanje, mogu biti obezbijeđena sredstva koja će poboljšati status boračkih i svih drugih socijalnih kategorija.

Služen parastos u Hramu Hrista Spasitelja

Služenjem parastosa poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počelo je obilježavanje Dana vojske i boraca Republike Srpske.

Parastos je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke, a prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i boračkih organizacija.

Centralna svečanost obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka biće održana sutra u kasarni "Kozara", sa početkom u 11.00 časova. Svečanost će biti organizovana povodom obilježavanja 23 godine od formiranja Vojske Republike Srpske i 10 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog