Region

Njemačka štampa: Makedonija pred novim ratom, prijeti konflikt između Slovena i Albanaca!

Njemački konzervativni dnevnik "Velt" piše da se "najlabilnija zemlja Evrope" nalazi pred novim ratom i, navodeći da je u razmjeni vatre između policije i "gerilskih ratnika na sjeveru Makedonije" stradalo oko 40 ljudi.

Njemački konzervativni dnevnik "Velt" piše da se "najlabilnija zemlja Evrope" nalazi pred novim ratom, navodeći da je u razmjeni vatre između policije i "gerilskih ratnika na sjeveru Makedonije" stradalo oko 40 ljudi, upozorava da "prijeti konflikt između Slovena i Albanaca" kao 2001. godine.

"Rusija tu igra jednu ulogu", navodi ovaj dnevnik u tekstu pod naslovom "Najlabilnija zemlja Evrope pred novim ratom". List piše da je "prema poznavaocima situacije u Prištini", više Albanaca koje su makedonske snage uhapsile, u zatvoru "teško zlostavljano i delimično povređeno" i navodi da su, takođe i civili bili uhapšeni, između ostalog, jedna porodica sa troje djece. "Velt" prenosi da je vlada u Skoplju u nedjelju objasnila da su albanski borci djelimično došli i iz "jedne susjedne države", pri čemu se, kako navodi dnevnik, mislilo na Kosovo, čemu se vlada u Prištini usprotivila.

Izvor iz bezbjednosnih krugova u Prištini je, međutim, "Veltu" ipak rekao da je sasvim moguće da su, pored makedonskih Albanaca, u borbe umiješani i kosovski Albanci.

I konflkt iz 2001. godine je, kako je ovom dnevniku rečeno, potekao djelimično iz kosovskih klanova i zato je zamislivo da su neke od istih porodice i sada posegle za oružjem.

"Postoje određene veze između nas i makedonskih Albanaca koje su puno tješnje nego između njih i Albanije, jer su kako Kosovo tako i Makedonija pripadale bivšoj Jugoslaviji", rečeno je tom listu.

"Velt" piše i da ruska vlada podržava makedonsku vladu i osuđuje proteste protiv vlade u Skoplju.

"Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi govori o pokušaju zapadnih krugova da se Makedonija destabilizuje", prenosi "Velt".

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog