Vijesti

Inckov izvještaj novi nastavak hronologije krize u BiH

Visoki predstavnik Valentin Incko u danas će u Njujorku pred Savjetom bezbjednosti UN-a predstaviti redovni izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini. U izvještaju koji je objavljen na oficijelnoj stranici Ureda visokog predstavnika se, između ostalog, navodi da su neprekidna osporavanja Dejtona, antidemokratska retorika, te opstrukcija i neefikasnost vlasti na različitim nivoima i dalje ozbiljan problem u BiH.

Analitičari kažu da ovi izvještaji predstavljaju „tužnu hronologiju produbljivanja bosanskohercegovačke krize“, budući da visoki predstavnik upozorava iz godine u godinu na iste probleme.

Pred Savjetom bezbjednosti UN-a danas će se naći izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini koji redovno podnosi visoki predstavnik. U 47. po redu izvještaju, kritike na račun vlasti u zemlji skoro su identične kao u prethodinim. Osim dijela o održanim opštim izborima u oktobru prošle godine naglasak je stavljen i na sporo formiranje vlasti nakon izbora. Biće riječi takođe i o novoj evropskoj inicijativi za BiH.

Dok se u Izvještaju visokog predstavnika upozorava da su suverenitet i teritorijalni integritet BiH zagarantovani Ustavom zemlje i međunarodnim pravom, iz Banjaluke je u Savjet betzbjednosti UN-a otišao izvještaj koji je napravila vlada Republike Srpske. Taj izvještaj neće biti direktno razmatran na sjednici u Njujorku, no neki mediji prenose da će dijelove pročitati ruski ambasador.

Profesor iz Banjaluke Mladen Mirosavljević smatra da su izvještaji koje vlasti Republike Srpske šalju, ignorišući izvještaje međunarodne zajednice, prije svega namijenjeni za dnevno političke svrhe.

“Mislim da je upućivanje tih pisama namijenjeno građanima Bosne i Hercegovine, odnosno prije svega građanima Republike Srpske. Nekog većeg učinka na bilo kakve stavove jedne organizacije kao što su UN ili neki drugi međunarodni subjekti, takva pisma, dopisi ili jednostavno dokumenti koje upućuje predsjednik RS, ne mogu da imaju bilo kakav uticaj”, kaže on.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog