Vijesti

Crna Gora pozdravila odluku o Sutorini

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija pozdravilo je odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da odbije prijedlog rezolucije o Sutorini.

U saopštenju iz crnogorskog ministarstva navodi se da odluku smatraju snažnim iskazom većinske volje stanovnika BiH da nastave razvoj i jačanje odličnih odnosa dvije zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrijednostima dobrosusjedske saradnje.

"Na toj liniji, Crna Gora ponavlja spremnost da, u najskorije vrijeme, dvije zemlje potpišu finalizovani Sporazum o granici i time potvrde demokratski kapacitet za rješavanje važnih pitanja u neposrednoj komunikaciji, i da nastave razgovore o brojnim drugim sporazumima kao i daljem jačanju bilateralne saradnje", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore najavili su da će imenovani ambasador Crne Gore u BiH u narednim danima, najkasnije do kraja mjeseca, preuzeti dužnost šefa crnogorske diplomatske misije sa sjedištem u Sarajevu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije sinoć usvojio Prijedlog rezolucije o Sutorini, predlagača Denisa Bećirovića iz SDP-a.

Ovim aktom predlagano je da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između Crne Gore i BiH, koji je utvrdio Savjet ministara BiH početkom novembra prošle godine, a prema kojem bi Sutorina trebalo da voljom državnih organa BiH trajno ostane u sastavu Crne Gore.

Od prisutnih 26 poslanika, 17 je glasalo protiv, sedam ih je bilo za, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog