Nauka

Ujedinjenje Zemljana: Kako bi izgledala zastava naše planete?

Zastava planete Zemlje

Zamislite ovaj prizor: 2035. godine, ljudi slijeću na Mars i koračaju po njegovoj površini. Nakon nekoliko koraka, u tlo planete se zabada zastavica...

Međutim, to nije zastava Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, niti Ujedinjenih nacija - već dizajn sedam isprepletenih prstenova koji predstavljaju cijelu našu planetu.

 

Ovo je vizija grafičkog dizajnera koji je napravio zastavu za koju kaže da bi mogla da se koristi na budućim misijama u kosmosu kao simbol planete Zemlje.

 

Projekat "Međunarodna zastava planete Zemlje - Flag of planet earth" osmislio je Oskar Pernefeld iz Stokholma. Na svom sajtu navodi da je svrha zastave da "podsjeti ljude na Zemlji da svi dijelimo istu planetu, bez obzira na granice među državama".

 

Plava boja je izabrana jer simboliše vodu na Zemlji, a zastava ima dimenzije slične mnogim državnim zastavama, razmjeru 2:3 i jedinstvenu karakteristiku u vidu sedam isprepletenih prstenova u centru. Prstenovi čine oblik sličan cvijetu koji "predstavlja sve na našoj planeti što je direktno ili inidirektno povezano".

"Dugo sam se pitao zašto Zemlja nema zastavu, imajući u vidu da brodovi često imaju zastave koje navode odakle potiču. Sada 'plovimo drugačijim vodama', tj. u svemiru. Zato bi trebalo da istaknemo s koje planete dolazimo", navodi Pernefeld.

 

izvor:  nationalgeographic.rs

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog