Region

Medlin i Vesli zgrću milijarde na Kosovu!

Bivši američki zvaničnici zgrnuli su od 1999. godine milijarde evra poslujući na Kosovu u oblasti infrastrukture, rudnih bogatstava, osiguravajućih društava, ali i energetike.

Penzionisani general i glavnokomandujući NATO snaga iz perioda rata na Kosovu Vesli Klark, bivši državni sekretar SAD Medlin Olbrajt i bivši zamjenik šefa Unmikove administracije Džon Kavej, nisu ni poslije rata „otišli“ sa Kosova, piše „Sputniknjuz“.

Marketinška kuća bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, kojom rukovodi Alister Kembel, zadužena je za “promociju Kosova”, a ista kompanija rukovodi i većinom osiguravajućih društava na Kosovu.

Prema podacima koje je teško potvrditi, kroz direktna ili indirektna ulaganja u ove oblasti, oni su zajedno zaradili milijarde dolara. Od svih američkih zvaničnika na Kosovu „najotvorenije“ posluje Vesli Klark, koji preko svoje firme „Enviditi“ iz Kanade na Kosovu drži u rukama gotovo sve što ima veze sa energetikom i želi da dobije pravo za neograničeno istraživanje zaliha lignita, ali i pravljenje sintetičkog goriva od uglja.

Ganup Tači, brat šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija, sa kapitalom Medlin Olbrajt pod kapom tursko-američkog konzorcijuma ulaže u infrastrukturu, a najviše u izgradnju puteva.

Ovaj konzorcijum na čijem čelu je bivši zamjenik šefa Unmika na Kosovu Amerikanac Džon Kavej, obrće sredstva i u energetici, odnosno, prodaji struje. Osim toga, angažovani su na izgradnji autoputa od granice sa Albanijom do Merdara, čija gradnja je gotovo pri kraju. Kavej posluje i sa još jednim od Tačijevih, preko firme „Odeteljon“, čija je glavna djelatnost trgovina građevinskim materijalom. Drugim riječima, ova firma snabdijeva sve firme koje grade puteve ili zgrade, odnosno, naselja po Kosovu.

Firma „Building Iliri“ bavi se izgradnjom stambenih kompleksa širom Kosova, partner joj je američko-turska kompanija „Bečtel-Enka“, koja takođe ima veze sa Medlin Olbrajt. Kompanija Idriza Tačija „Geo minerali“, koja se bavi ekstrakcijom minerala, usko je povezana sa firmom Vesli Klarka, a jedna od djelatnosti kojima se bavi je i izvoz starog gvožđa, mahom za Italiju, što je jedan od najunosnijih poslova na Kosovu.

Izvor: Alo.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog