Region

Srbija treba tražiti od Rusije blokiranje rezolucije o Srebrenici

Srbija treba da traži podršku Rusije u Savjetu bezbjednosti UN da blokira usvajanje rezolucije o Srebrenici, rečeno je u kabinetu predsjednika Srbije.

Ne mislimo baš ništa dobro o rezoluciji o Srebrenici koja se priprema za usvajanje u UN, od motiva, preko sadržaja i poruka nama, koje se žele postići, sve do jasnih upozorenja, opet nama, a ne onima koji su kroz cijelu istoriju činili genocid na tuđim, na primjer Belgija, pa i na svojim teritorijama, recimo, Njemačka i Turska - rečeno je u kabinetu predsjednika Srbije za beogradski list "Danas".

Navode da je "ta užasna pojava, užas koji se dogodio u Srebrenici, toliko politizovan da izaziva mučninu".

U kabinetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića napominju da "Srebrenica nije izolovana pojava i da se desila u građanskom ratu, poslije brojnih pokolja srpskog civilnog stanovništva u okolini te iste Srebrenice".

Ističu da Srbija treba da traži podršku ne samo od Rusije u Savjetu bezbjednosti UN da blokira usvajanje te rezolucije, nego treba svima u Savjetu bezbjednosti objasniti da zločini ove vrste nisu srpska izmišljotina.

- Da su se bar osvrnuli na naciste i ustaše, na prvi genocid u istoriji, na Јermene, o čemu se dvadesetak zapadnoevropskih parlamenata izjašnjavalo, i ništa, samo Srebrenica i jedna presuda Krstiću - kažu u kabinetu predsjednika Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Rusija može da podrži Srbiju u njenoj odluci, ali ne mora.

Na pitanje kojoj je on odluci bliži - podršci tekstu rezolucije ili odbacivanju, Dačić je rekao da ne zavisi sve samo od njega.

Kada se premijer Aleksandar Vučić bude vratio iz Osla, reći će šta je odlučio i šta ćemo raditi - istakao je Dačić.

On je ponovio da Srbiju niko ništa ni ne pita u vezi sa rezolucijom, odnosno da se pitaju samo "članice Savjeta bezbjednosti UN".

Prema navodima sagovornika lista "Danas" iz Vlade Srbije, premijer Srbije će konačnu odluku u vezi sa rezolucijom o Srebrenici donijeti do kraja ove sedmice.

Sagovornici ovog lista negiraju da je jučerašnja posjeta Vučića Švajcarskoj, zemlji u kojoj je uhapšen Naser Orić, po potjernici Srbije, imala veze sa ovim hapšenjem.

List saznaje da odluka Srbije u vezi sa rezolucijom o Srebrenici neće biti saopštena kada i odluka o tome da li će Vučić biti prisutan na obilježavanju 20 godina od zločina u Srebrenici.

Ta odluka će biti svakako donijeta do posjete njemačke kancelarke Angele Merkel, 7. jula - ističu u Vladi Srbije.

U sjedištu UN u Njujorku ovom beogradskom listu je rečeno da još nije utvrđeno da li će tekst rezolucije biti pred Savjetom bezbjednosti ili Generalnom skupštinom UN.

U Savjetu bezbjednosti stalni članovi (Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska) imaju pravo veta i mogu blokirati usvajanje bilo koje odluke, dok u Generalnoj skupštini većina odlučuje. Samo odluke Savjeta bezbjednosti su obavezujuće za sve države članice", ističu u UN.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog