Vijesti

Ramuš Haradinaj uhapšen u Sloveniji, pa odmah pušten

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ramuš Haradinaj uhapšen je danas po potjernici koju je za njim raspisala Srbija 2006. godine, prenijeli su prištinski mediji pozivajući se na AZBK.

Kako “Blic” saznaje, Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Ljubljani, prilikom povratka iz Brisela. Međutim, odmah nakon provjere je i pušten.

On je, naime, boravio kao predsjednik AZBK najpre u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, a potom juče i u Briselu odakle se danas uputio u Sloveniju .

Haradinaj je za potral “Gazeta ekspres” rekao da će se vrlo brzo vrtatiti u Prištinu i da je jedina šteta koja je njemu nanesena to što je propustio avion.

“Ja nisam uhapšen, međutim čišćenje lista potjernica sa sloveničkog sistema zahtijeva vrijeme. Ja ću se prvim sljedećim avionom vratiti u Prištinu “, rekao je Haradinaj.

AZBK je osudila njegovo hapšenje i zatražila hitno puštanje svog lidera na slobodu.

“Ovo više zaista nema smisla! Haradinaj se dobrovoljno predao Hagu, gdje je bio dva puta i oslobođen je svih optužbi. Srbija bi trebalo već jednom da se riješi tih optužnica za sva vremena. I to treba da bude normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Sramotna hapšenja lidera stranaka svakako zaoštravaju odnose između dvije strane, tako da bi to pitanje trebalo da se riješi uz posredovanje Vašingtona, kaže za “Blic” politički analitičar Fatmir Šeholi.

On podsjeća da su po istim potjernicama hapšeni, pa pušteni svojevremeno i Hašim Tači u Budimpešti i Agim Čeku dva puta – u Bugarskoj i takođe na aerodromu u Ljubljani.

Ramuša Haradinaja Haški tribunal dva puta je oslobodio krivice za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji.

Haški tribunal je već 4. marta 2005 protiv Haradinaja, koji je u to vrijeme bio premijer podigao optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja prava i običaja rata.

Haradinaj je potom podnio ostavku na mjesto predsjednika vlade i 9. marta se dobrovoljno predao Tribunalu. Haradinaj je nakon suđenja, koje je trajalo do aprila 2008. godine, oslobođen usljed nedostatka dokaza.

Ramuš Haradinaj uhapšen je drugi put u julu 2010. na Kosovu, odakle je prebačen u Hag na djelimično ponovljeno suđenje, pošto je apelaciono vijeće Haškog tribunala usvojilo žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu.

Haradinaj se u novembru 2012. godine vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog