Vijesti

Neće biti moguća isplata plate bez doprinosa?

Vlada Republike Srpske razmatra uvođenje novog sistema kontrole uz pomoć banaka, prema kojem ne bi bila moguća isplata neto plate bez doprinosa, potvrđeno je u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da ovaj sistem funkcioniše u Makedoniji tako da su zakonskim rješenjima obavezani isplatioci plata da elektronski obračun plata dostavljaju Poreskoj upravi koja softverski obavlja ukupnu kontrolu i elektonski daje nalog banci za isplatu, piše “EuroBlic”.

“Pokazao se veoma efikasnim jer se ne mogu isplatiti neto plate bez uplate doprinosa, čak i u slučajevima kada je za samo jednog zaposlenog netačan obračun. Tada sistem, u koji su uvezani isplatioci plata, Poreska uprava – Jedinstveni sistem socijalnog osiguranja i banke, to ne dozvoljava”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, mogućnost da se banke uključe u kontrolu uplate doprinosa omogućio bi i potpuni obuhvat svih zaposlenih, a banke bi isplaćivale isključivo po nalogu Poreske uprave.

“To za banke ne bi predstavljao novi angažman, niti novi profit. Bilo bi čak i investicija, zbog tehničke podrške uvezivanja sa Poreskom upravom i registrima isplatilaca plata”, rekao je Tegeltija.

“EuroBlic” u današnjem izdanju piše i da se o tome već neformalno razgovaralo sa bankama, ali da one nemaju jedinstven stav o ovom pitanju.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog