Region

Vučić: Spreman sam da idem u Srebrenicu ako me Bošnjaci pozovu

Vučić je rekao da je spreman da ide u Srebrenicu i oda počast žrtvama ukoliko Bošnjaci izraze želju da on dođe na godišnjicu obiljžavanja tog zločina.

"Ako Bošnjaci budu željeli biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama", izjavio je Vučić .

"Spreman sam da pognem i sagnem svoju glavu i da pokažemo kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama", naglasio je Vučić.

Izjavu Vučića možete da pogledate ovdje:

Premijer Srbije rekao je i da je Srbija obavijestila svih pet članica Savjeta bezbjednosti UN da ne podržava rezoluciju o Srebrenici, kao i da vlada nije donijela odluku da od Rusije zatraži da uloži veto.

Vučić je rekao da bi, ako rezolicija u obliku kojem je sada bude usvojena u SB UN, proizvela značajne i teške političke i pravne posljedice po Srbiju. Odbacivši mogućnost da rezolucija bude prihvatljiva za Srbiju, Vučić je dodao da bi ona svakako trebalo da pretrpi mnoge i značajne promjene.

Upitan na da li će Srbija preduzeti diplomatske korake i od Rusije tražiti da iskoristi pravo veta, Vučić je rekao da takvu odluku vlada nije donijela. Na pitanje da li bi Srbija imala komotniju poziciju da veto o Rezoluciji od Rusije traži predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Vučić je rekao da nikada nije radio u komotnoj poziciji i da takve stvari neće ni da komentariše.

Upitan da li je kontaktirana Velika Britanija po tom pitanju, Vučić je rekao da nije, ističući da se oni s druge strane nisu sjetili ni da obavijeste Srbiju o rezoluciji.  Upitan šta je najproblematičnije u tom dokumentu, premijer je rekao da u njoj ima većih problema od riječi "genocid", te da nigdje nije vidio teške riječi o ljudskim tragedijama, već političke kvalifikacije.

O britanskoj rezoluciji je, kaže, razgovarao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, dodajući da na tome rade zajedno i da nema nikakvih pritisaka.

Vučić: Srbija ne smije da odustane od zahtjeva za izručenje Orića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne smije da odustane od zahtjeva za izručenje Nasera Orića i upitao ko je taj koji traži da se on ne procesuira.

Vučić je na konferenciji za novinare pročitao iskaze svjedoka iz istrage koji su do detalja ispričali kako je Orić krenuo na selo Zabražje da "istjera Srbe i četnike" iz njega.

"Da li smatrate da država Srbije smije da odustavne od zahteva za izručenje Orića...Tražite li od Srbije i od mene da vršim pritisak na organe Srbije da se ovo ne procesuira? Ko to traži, ko je taj majčin sud koji to traži? Imamo svjedoke, žive ljude", ukazao je Vučić i pročitao kako je Orićeva grupa zarobila osam osoba među kojima je bila i jedna žena, koje su potom ubili.

Kaže i da je spreman da plati svaku cijenu za političku stabilnost Srbije i dodao da Srbi i Bošnjaci moraju da žive u miru.

"Moramo da živimo drugačije živote da bismo bili normalni", poručio je Vučić.

Vučić o mađarskom zidu: Razgovaraćemo, tražićemo rješenja

"Kada smo formirali Vladu, kao cilj smo postavili očuvanje mira i stabilnosi i unapređenje ekonomije i stvaranje boljeg života za naše građane. Međutim, krenulo je sa poplavama, problemima u Ukrajini, naši zadaci su se usložnjavali", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Vladine uspjehe priznaje cijeli svijet, a potvrda tome je i posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, kao i poziv da se sastane sa Јunkerom.

"Na posljednjoj konferenciji za novinare sam rekao da jedine strahove imamo od dešavanja u regionu, i kao što vidite da se stvari komplikuju. Hapšenje Haradinaja, Orića, dešavanja u Makedoniji, čudno je kako se sve zbiva u kratkom roku", istakao je Vučić.

Srbija može i uspjeće da se izbori sa namnoženim problemima, rekao je premijer posebno apostrofoirajući najavu Mađarske da podigne zid prema Srbiji.

Premijer je najavio da će razgovarati s premijerom Mađarske , Viktorom Orbanom, istakavši da će "tražiti i moliti" u ime Srbije da se taj zid ne podiže.

"Pokušaćemo da nađemo druga rješenja, jer Srbija neće ni prema kome da podiže zidove u regionu", rekao je Vučić.

Inače, zajednička sjednica vlada Srbije i Mađarske zakazana je za 1. jul.

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog