Tehnologija

Tviter mijenja međunarodne odnose

Digitalni mediji od diplomata su napravili moderne medijske ambasadore, ali ne vladaju svi novim pravilima igre. Ovo je rečeno u Bonu na međunarodnom skupu “Global Medija Forum”.

Međunarodne odnose nisu toliko promijenili tvitovi političara, koliko milioni tvitova korisnika iz čitavog svijeta, rečeno je u Bonu.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer obratio se video-porukom učesnicima Međunarodnog medijskog skupa “Global medija forum”, posvećenom odnosu medija i spoljne politike u vremenu digitalizacije i poručio da poneke metode spoljne politike izgledaju sada staromodno.

“U odnosu na obilje snimaka iz kriznih regiona, poneke od metoda spoljne politike čine se sporim i staromodnim”, rekao je Štajnmajer, prenio je njemački radio Dojče vele, koji je organizator ovog međunarodnog skupa, prenosi Tanjug.

“Diplomatija i pregovori koji traju noćima, kao i natezanje oko kompromisa, iziskuju mnogo vremena”, rekao je Štajnmajer i dodao da je, ako se na kraju svega nalazi kompromis, kao u pregovorima oko iranskog atomskog programa, onda je potpuno svejedno šta je za njegovo ostvarenje bilo presudno i da li su to bili tajni razgovori ili javna debata.

Digitalni mediji od diplomata su napravili moderne medijske ambasadore, ali ne vladaju svi novim pravilima igre, čulo se u Bonu na međunarodnom skupu “Global Medija Forum”, prenio je Dojče vele.

Diplomate i političari su pred novim izazovima, navedeno je na skupu.

“Oni sada moraju da promijne način svog izražavanja. Moraju da pričaju kao mi”, rekla je direktorka za komunikacije pri Ujedinjenim nacijama Debora Sevard i ocijenila da je dobro što je to tako, jer to pomaže ljudima da shvate šta političari i diplomate pokušavaju da postignu.

Zajedno sa Janom Melisenom i drugim ekspertima, Debora Sevard je na tom forumu diskutovala na temu kako je digitalna tehnologija promijenila međunarodne odnose.

Te odnose nisu toliko promijenili tvitovi političara, koliko milioni tvitova korisnika iz čitavog svijeta, koji iz minuta u minut na svoje stranice ubacuju fotografije, izjave ili video-snimke, a oni koji su na vlasti, izloženi su pravoj poplavi informacija i sadržaja, koje ne mogu da kontrolišu, prenosi Dojče vele.

“To je izazov s kojim nijedna vlada ne uspijeva da izađe na kraj”, rekao je bivši Bi-Bi-Sijev novinar i voditelj Nik Gouving.

“A, mi smo tek na početku digitalne ere, koja masama daje moć i dovodi u pitanje legitimnost onih na vlasti…”, rekao je Gouving.

Učesnici medijskog međunarodnog trodnevnog skupa raspravljali su u Bonu o odnosu medija i međunarodne politike u vrijeme digitalizacije, ukazujući na značaj slobode, kvaliteta i povjerenja, a državni ministar, zadužena za kulturu u Ministarstvu inostranih poslova Marija Bemer govorila je i o opasnosti neograničene komunikacije.

Bemerova je upitala koji su okviri potrebni internetu gdje svako može publikovati sve i gdje se pozadina jednog izvještaja ne može potpuno verifikovati i navela da se na to pitanje mora naći ubjedljivi odgovor kako bi novinarstvo bili kredibilno i imalo povjerenje svoje čitalačke i gledalačke publike.

“Glavna pretpostavka za uspjeh svake nove ponude je kvalitet… samo onaj koji ima povjerenje svojih korisnika, može preživjeti u ovo vrijeme digitalizacije”, rekla je Bemerova ukazujući da je kvalitet odlučujući, nezavisno od toga li su mediji digitalini ili ne, prenio je Dojče vele.

Učesnici ovog skupa, njih oko 2.000 iz više od 100 zemalja su u brojnim radionicama i panel forumima diskutovali o medijima i politici u digitalnom vremenu i o tome kako digitalna tehnologija mijenja međunarodne odnose.

Izvor: b92
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog