Vijesti

Referendum u Srpskoj u septembru!

Na sastanku predsednika Republike Srpske sa predstavnicima vladajuće koalicije odlučeno da se narod izjasni o pravosuđu BiH. Dodik: Odgovor na antisrpski rad pravosuđa BiH. Opozicija bojkotovala sastanak

Republika Srpska trebalo bi da raspiše referendum o odlukama visokih predstavnika i Sudu i Tužilaštvu BiH već u prvoj sedmici septembra!

Ovo je juče u Banjaluci potvrdio predsjednik Srpske Milorad Dodik, poslije sastanka sa premijerkom Željkom Cvijanović i predstavnicima partija vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, koji je imao samo jednu tačku dnevnog reda - referendum u RS o pravosuđu BiH.

Odlučeno je da predsjednik Srpske uputi inicijativu za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj će biti odlučeno o raspisivanju referenduma.

Zapravo, referendum bi trebalo da bude održan najmanje 30, a najviše 60 dana od dana donošenja odluke o izjašnjavanju građana u parlamentu RS.

Dodik je potvrdio da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS na referendumu biti: "Da li prihvataju nametnute i neustavne zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu odluka ovih pravosudnih institucija na prostoru Srpske".

Očekujemo da građani Srpske na referendumsko pitanje odgovore sa jednim velikim "ne" - rekao je Dodik. - Biće ovo reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma iz 2011. koja je privremeno zamrznuta kad je u Banjaluku došla visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Predsjednik RS je istakao da je referendum odgovor Srpske na neprofesionalan rad Suda i Tužilaštva BiH, koji je u osnovi - antisrpski.

Slučaj "Orić" i "Dudaković" to jasno potvrđuju - kazao je Dodik. - Drugi argument RS je da su ove pravosudne institucije neustavne, jer su osnovane nametnutim odlukama visokog predstavnika.

AMBASADA SAD: SRPSKA NEMA PRAVO NA REFERENDUM

Državne pravosudne institucije predviđene su Dejtonskim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH. Ova nadležnost je oduvijek pripadala državi. Niti jedan od entiteta ne može organizovati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi - saopštila je Ambasada SAD u BiH. - Sud i Tužilaštvo BiH moraju temeljito istražiti nove dokaze u slučajevima ratnih zločina i nastaviti procesuirati relevantne slučajeve u skladu sa zakonima ove zemlje - naveli su u ovoj ambasadi. Dodik, ipak, tvrdi da je pravosuđe, po "Dejtonu", u nadležnosti entiteta, ali da je pravnim nasiljem formirano na nivou BiH.

Zatražiću od Narodne skupštine RS da usvoji obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma - rekao je Dodik, naglasivši da je plan da se dobije volja naroda, što bi bila obaveza za sve koji odlučuju u njegovo ime.

Predstavnici Saveza za promjene nisu se odazvali sastanku kod predsjednika RS. Naveli su da je "pitanje referenduma često zloupotrebljavano od strane Dodika i njegovog SNSD".

Ne postoji ni jasan plan šta će se raditi nakon sprovedenog referenduma, kao ni informacija o tome koje zemlje će podržati RS u toj aktivnosti - navodi se u saopštenju stranaka Saveza za promjene.

Naglašavaju da su nezadovoljne radom Suda i Tužilaštva BiH, jer se pitanjima ratnih zločina pristupa selektivno i pristrasno, a pitanje organizovanog kriminala i korupcije nije prioritet interesovanja ovih institucija.

Međutim, uprkos tome, Savez za promjene ne želi da bude dio igre Dodika i SNSD, posebno imajući na umu da Dodik najavljenu inicijativu o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH može pokrenuti i bez nas, jer za to ima skupštinsku većinu, kao što je to imao i kad su glasovima SNSD u parlamentu BiH ranije izglasani zakoni o postojanju Suda i Tužilaštva BiH - naglašava se u saopštenju.

Dodik je rekao da su nedolaskom na sastanak predstavnici opozicionih stranaka potvrdili "svoje podaništvo Sarajevu i izdajničku politiku".

Ako nije mogao da nas objedini sud koji progoni Srbe i koji otpušta ratnog zločinca Nasera Orića, onda ne znam šta nas može objediniti i šta bi bilo dovoljno da ljudi iz Srpske demokratske stranke shvate situaciju u kojoj se nalazimo - rekao je Dodik.

NIKOLIĆ GOVORIO O JEDINSTVU DVIJU VLADA

Predsjednik RS Milorad Dodik odbacio je kao netačne tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić "dijeli srpski narod s obje strane Drine".

Dodik je novinarima rekao da je upravo obrnuto i da je Nikolić manifestovao jedinstvo koje su dvije vlade i dva predsjednika pokazali u nastojanjima oko rezolucije o Srebrenici.

Očekivalo se i da Ivanić bude dio te većine i da zakaže sjednicu Predsjedništva BiH da bi ono tu odluku odbacilo - rekao je Dodik i istakao da nije korektno da se o Nikoliću, koji je uputio poziv jedinstva, na taj način govori.

Izvor: Novosti

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog