Tehnologija

Prvi bh. bolid: Jedan od najvećih studentskih projekata ikad (VIDEO)

Ubrzo će BiH testirati svoju brzinu na takmičenju bolida u Češkoj. Evo priče o jednom od najvećih studentskih projekata ikada kod nas.

Ammodytes, u prevodu Poskok, ime je prvog bh. bolida, kojega su izradili studenti Fakulteta strojarstva i računarstva mostarskog Sveučilišta.

"Nakon što je formiran računalni model krenuli smo u samu izradu bolida. Istraživali smo po cijeloj BiH, ali i šire gdje se sve mogu izraditi dijelovi potrebni za naš bolid. Dosta dijelova smo izradili u našoj radionici", rekao je Igor Šimić iz “FSRacing Teama”.

Vrijednost vozila je 50.000 KM, dok sami projekt, na kojemu se radilo gotovo dvije i po godine, stoji više od 70.000 KM. Skromni budžetski razlog je što je toliko trebalo čekati da vozilo dobije konačnu formu.

"Mi smo u biti zamišljeni kao neka virituelna firma koja proizvodi automobil, u našem slučaju bolid. Sam projekt ima za cilj da mi studenti naučimo kako funkcioniše jedna firma, što je sve potrebno da mi napravimo automobil", izjavio je Dejan Jurišić iz “FSRacing Teama”.

Gordan Lješić, mentor tima istakao je da je ovaj projekat jedna cjelokupna priča koja izgrađuje jednog budućeg inženjera.

“Slobodno mogu reći da članovi ovog ponosnog tima su već izgrađeni inženjeri i već danas su spremni za kvalitetan rad u nekim firmama na razvoju proizvoda organizaciji menadžmenta"; kazao je Lješić.

Zahvaljujući Fakultetu, sponzorima i donacijama, stiglo se i do prvog većeg takmičenja. Takmičenje promiče razvoj karijere i izvrsnost u inženjerstvu, te je izazovan projekt koji pred studente postavlja zadatak da samostalno dizajniraju, izgrade te marketinški razviju svoj bolid kao proizvod spreman za tržište.

Ovaj bolid za nešto više od četiri sekunde postiže brzinu od 100 kilometara na sat, limit mu je 180 kilometara na sat.

Takmičenja na kojem će učestvovati Mostarci pokrenuli su instituti inženjera mašinstva 1987. u Americi, a kasnije se proširilo na Evropu. Bolid koji će se u Češkoj naći u konkurenciji vozila iz 40 zemalja svijeta, “FSRacing team” je uspješno testirao na pomoćnoj mostarskoj pisti.

 

Izvor: Nezavisne 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru?

Rezultati ankete
Blog