Vijesti

Međunarodni incident: Mađari upali u voz, razoružali hrvatske policajce

Međunarodni incident dogodio se u petak uveče kada su svjetski medji prenijeli da je mađarska policija razoružala hrvatske policajce u vozu sa izbeglicama.

Mađarska policija je presrela voz sa oko 1.000 izbjeglica iz Hrvatske, navodno razoružala 40 pripadnika hrvatske policije i uhapsila mašinovođu, prenosi Rojters.

Kako se navodi, voz sa oko 1.000 izbjeglica pratilo je 40 policajaca. Oni su vraćeni u Hrvatsku, mašinovođa je zadržan, a izbjeglice su prebačene u izbjeglički kamp.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač izjavio je da to što je Hrvatska poslala 1.000 izbjeglica vozom u južnu Mađarsku, predstavlja ozbiljan incident.

On je na konferenciji za novinare u Beremendu rekao da je voz u pratnji 40 hrvatskih policajaca stigao u Mađarsku bez najave, prenosi MTI.

Kovač je kao “laž” ocijenio informaciju da je ulazak tih izbjeglica u Mađarsku bio dozvoljen na osnovu bilateralnog sporazuma.

Kako je javio Indeks.hr, Kovač je rekao da postupak Hrvatske predstavlja kršenje međunarodnog prava i povredu mađarske granice, dodajući da je povodom ovog događaja “pokrenut postupak”.

Pojedini mediji su javili da su hrvatski policajci koji su se nalazili u pratnji voza navodno razoružani i privedeni u Mađarskoj. Takođe se navodi da je priveden i mašinovođa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je sinoć da je u Hrvatsku do sada ušlo 17.089 izbjeglica, a najveći priliv zabilježen u Tovarniku i Iloku, gdje je tokom dana pristiglo više od 3.500 osoba.

Izvor: B92
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog