Vijesti

Prebijanje dugova u oktobru, ekonomisti Vladin plan nazvali vicem

Vodovod je dobavljaču dužan za isporučene hemikalije. Elektrodistribucija vodovodu duguje isti iznos za potrošenu vodu a, u isto vrijeme, dobavljač nije platio dug za struju.

Na prvi pogled enigma – ali Vlada rješenje najavljuje za mjesec dana. Uveliko se priprema prvo zvanično prebijanje dugova takozvanom multilateralnom kompenzacijom. Plan je da se računarski uvežu firme sa istim dugovanjima, koja se kompenzacijom nuliraju tako što, na kraju, niko ne mora da plati. Ekonomisti kažu da Vladin plan liči na vic, ali da u praksi odlično funkcioniše.

“Došao je čovjek da uzme sobu u hotelu i ovaj mu je rekao: “Hotel je pun.” Čovjek je izvadio 100 evra i dao recepcioneru da mu nađe sobu. Recepcioner je otišao u restoran i dao tih 100 evra kuvaru i izmirio svoj dug. Kuvar je otišao kod svog direktora koji mu je pozajmio 100 evra, direktor ih je primio i rekao dug je izmiren. Onda je direktor koji je dugovao za platu recepcioneru vratio tih 100 evra – a ovaj vratio kupcu/gostu jer nema slobodne sobe u hotelu. I sad sa tih 100 evra koje niko nije ni vidio i koje su samo tu kružile kao sredstvo da se međusobno izmire obaveze”, objasnio je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Ekonomisti procjenjuju da u Srpskoj ima oko 40 hiljada potencijalnih učesnika u prvoj multilateralnoj kompenzaciji. Dugovanja će preko berze pokušati da prebije i Bojko Gatarić iz Dervente.

“Imamo mi dugovanja koja imamo prema državi, a i država prema nama a i mnoge firme sa kojima mi sarađujemo su takođe dužni državi a i država njima i mislim da je ovo pravo rješenje na koji način se to može riješiti”, priča Bojko Gatarić (d.o.o. ‘Derventa’).

U prvoj rundi pravo učešća imaju javna i privatna preduzeća, Republika Srpska, čak i fondovi i opštine. Zainteresovani su dužni da prijave kome sve duguju novac, a Banjalučka berza će, kao organizator, utvrditi koji se iznos obaveza može prebiti. Ministar finansija od projekta očekuje mnogo.

“Očekujemo, kako je zakonom predviđeno, da se godišnje provedu dvije multilateralne kompenzacije i po nama taj bi sistem trebalo da poveća likvidnost privrede u Republici Srpskoj”, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Jedna od opcija je prodaja potraživanja. Moguća je i naplata preuzimanjem dužnikovih potraživanja od drugih preduzeća, koja su likvidna ili imaju robu koja je zanimljiva.

Marko Knežević iz Trna kod Laktaša može da isporuči parket kako bi se riješio dugovanja. Ipak bi, kaže, malo da pričeka i da vidi kako će proći prva runda. Kaže da nije spreman da kompenzuje sa preduzećima koja su duže vrijeme u dubiozi.

“Ostaje nam problem onih privrednih društava, da ne kažem ljudi sa one strane privredne prakse čija je krajnja namjera uvijek prevara i od kojih na kraju krajeva ni na taj način nemate šta naplatiti”, smatra Marko Knežević, “Knežević entering”.

Početkom prošle godine Narodna skupština je usvojila Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, kojim se uređuje pravni okvir za njihovo sprovođenje i prodaju potraživanja u Srpskoj. Prva takva trajaće petnaest dana.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog