Vijesti

Elektrodistribucija Pale: Primjer loše prakse

150 radnika Elektrodistribucije Pale okupilo se juče kako bi spriječili smjenu neperspektivnog i nestručnog direktora, Ljubomira Mrde. Koalicioni partneri SNSD i DNS ranije su dogovorili da pozicija direktora pripadne DNS-ovom kadru, koji je, s obzirom na ovakav koalicioni dogovor, očigledno najbolje kadrovsko rješenje.

Portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Srećko Neimar izjavio je kako stav Ministarstva i Vlade RS ne posmatra novonastalu situaciju kroz prizmu politike. „Dužan sam da vam saopštim da situacija u vezi sa Elektrodistribucijom Pale nije, i ne treba da ima političke konotacije. Svakako, Ljubomiru Mrdi za dosadašnji rad treba odati priznanje, ali ovakav način rada ne uklapa se u aktuelnu strategiju Vlade Republike Srpske po pitanju reformi u sektoru energetike”.

Neimar je istakako da je ovo jedino preduzeće u Elektroprivredi RS koje posluje u plusu, te da upravo taj koncept predstavlja ključni problem kada je u pitanju poslovanje javnih preduzeća iz oblasti energetike.

„Nedavne posjete uvaženih članova naše Vlade istočnim zemljama, uticale su na to da svi kolektivno naučimo i pokušamo primijeniti strategije ekonomskog razovaj u Republici Srpskoj. Ovdje konkretno mislim na naša iskustva iz Kine i Tibeta, gdje smo imali priliku da naučimo sve o patentu strategije Feniks, naročito efikasne za energetski sektor! Ova strategija se vodi tim načelom da je potrebno najprije da dođe do perioda potpune stagnacije privrede, u ovom slučaju elektroprivrede, da bi se provela jedna sveobuhvatna katarza u energetskom sektoru, a zatim – kao ''iz pepela'' slijedi primjena akcionih planova koje dovode do ekonomskog ''buma'', novih radnih mjesta i nezapamćenih uspjeha. Ono što je neophodno – to je jedan vremenski period od 5-10, a ponekad i 100 godina stagnacije unutar reformisanog sektora. Naravno, mi iz resora za energetiku, ali i kompletna Vlada RS, intenzivno radimo na tome” – zaključio je Srećko Neimar.

O radnicima i nadzornom odboru Elektrodistribucije Pale, naš sagovornik nije imao mnogo komentara, osim da su eventualno pristanici antičke grčke filozofije – reda  cinika, posebno osvrćući se na njihov stav da ''Mrda ne ide nikuda'', što je po njemu potpuno nelogično, ali i nepristojno.

On je izjavio da se ovdje suštinski radi o dva različita filozofska pristupa rješavanju krize, kao i tome da trenutno radnici i uprava nisu ti koji dugoročno razmišljaju, niti situaciju posmatraju iz šire perspektive.

Šefovi paljanskog SNSD-a nisu bili raspoloženi za davanje ikakvih izjava, dok su iz DNS-a izjavili da je teret njihovog kandidata za direktora Elektrodistribucije Pale Nenada Nešića veliki, ali da se radi o nesumnjivom menadžerskom kapacitetu. Iz DNS-a su prokomentarisali  i da je transfer Nešića iz SNS-a u DNS skupo plaćen, a Adam Šukalo, koji je otkrio talenat bivšeg stranačkog kolege nije želio dati komentar. 

Autor: Frontal (po uzoru na Njuz.net)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog