Vijesti

Kako je Radovan Karadžić pomogao Zvezdi u pohodu na titulu

Istorija Crvene zvezde najbogatija je u ovom dijelu Evrope, obiluje trofejima, legendama, čuvenim utakmicama, ali i brojnim ličnostima koje su na ovaj ili onaj način kroz nju prošle.

Jedna od njih je i, vjerovali ili ne, Radovan Karadžić.

Crvena zvezda je u sezonu 1983/84. ušla veoma loše. U prvih 14 utakmica ostvareno je svega 5 pobjeda, pa je tadašnji trener, pokojni Gojko Zec, tražio način da razdrma i pokrene ekipu koja se nalazila svega četiri boda ispred fenjeraša Vardara. Naravno, nije bilo presijecanja preko koljena i ekspresnih otpuštanja i potresa kao danas. Jedno, možda i ključno rješenje, bilo je angažovanje pomenutog Radovana Karadžića.

Naime, svojevremeno prvi predsjednik Republike Srpske, pjesnik i psihijatar, završio je medicinski fakultet, specijalizirao neuropsihijatriju, a u Sarajevu je radio kao stručnjak za depresiju. Gojko Zec je u kontakt sa njim stupio preko njegove žene, želeći da njegovim znanjem iz psihologije pomogne svom timu u borbi za što bolje rezultate.

Zvezda je zabilježila tri vezane pobjede do pauze u prvenstvu, a onda u nastavku briljirala i uspjela da iz beznadežne situacije dođe do šampionske titule.

Tada je Karadžić imao 38 godina i nije bio ni približno „poznat“ kao što će postati 10-ak godina kasnije. O tome je prije nekoliko godina za Politiku govorio i legendarni lijevi bek Crvene zvezde, Mile Jovin.

„Sjećam se da smo u to vrijeme igrali nešto slabije, a Gojko Zec je smatrao da bi jedan dobar psiholog mogao da „digne” ekipu. Tih dana se u svlačionici pojavio jedan markantan, visok čovjek, koji je održao govor. Mnogo godina kasnije, kada je Radovan Karadžić postao poznata ličnost, neko nas je podsjetio da je to onaj čovjek koga je doveo Gojko Zec. Mnogi su govorili „šta će nama psiholog”, ali su svi ipak pažljivo slušali šta govori. Bilo je to davno, ali pamtim i da nam je nekoliko puta nešto recitovao. Nije se zadržao dugo u Zvezdi.“

Priču potvrđuje i Milko Đurovski, koji smatra da Karadžić ima svoje zasluge za uspješan kraj te sezone i pored katastrofalnog starta.

„Sjećam se da je Radovan Karadžić jedno vrijeme posjećivao ekipu dok smo bili u karantinu u Obrenovcu. Koliko pamtim, uglavnom nam je davao savjete u vezi sa hranom, šta bi trebalo da jedemo i slično… Često je razgovarao s nama i bio je vrlo korektan. U ono vrijeme je odlazak kod psihologa značio da ti nešto ozbiljno fali, pa je tako i kod nas igrača takav potez kluba bio neočekivan. Ali, treba imati u vidu i to da je Crvena zvezda, kao najuspješniji klub u regionu, uvek pratila trendove. Da budem iskren, i meni je to bilo malo čudno, ali nema sumnje da je Karadžić vrlo dobro radio svoj posao i da njemu, ma koliko to čudno zvučalo, pripadaju kakve-takve zasluge što smo izašli iz krize. Poznajući Zvezdu, ne bi ona povukla neki potez tek tako. Možda smo u tom trenutku mislili da nam razgovori s psihologom ne donose ništa, ali možda je uloga psihologa takva, da nečujno dovede stvari u red“, rekao je Đurovski za Politiku prije nekoliko godina.


Izvor: mojacrvenazvezda.net

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog