Vijesti

Pogledajte ko kupuje Banku Srpske

Nastala 2013. na temeljima bivše litvanske Balkan investment banke u koju je Vlada Republike Srpske investirala 17,5 miliona evra – Banka Srpske, sada je u ozbiljnim pregovorima za prodaju (17 miliona evra), a kako je predsjednik Dodik najavio, neimenovani kupac sa Zapada se obavezuje u privatizacionom ugovoru i na dokapitalizaciju od 300 miliona evra.

Kako Faktor saznaje, kupac je kreditni Fond u čijem registracionom obrascu (u posjedu Faktora), stoji da je predsjednik Fonda TS-Trstar Imeperial, Internacional credit institute, Zoran Estevez, a da funkcije još imaju Dragan Marković, Konstantin Sergej Vostrikov, Denis Bach, Samic Alchalabi; uglavnom prijavljeni na Kipru.

Cijena od 17 miliona evra, te dokapitalizacija od najavljenih 300 miliona neće biti plaćena u novcu već u dijamantima i zlatnim polugama – potvrđeno je Faktoru iz više izvora.

Takođe, jedan od razloga zbog kojih je donesena odluka da se kupi banka u Republici Srpskoj jesu i nedavno usvojene poreske olakšice na tu vrstu kapitala.

Konstantin Sergej Vostrikov, koji obavlja funkciju prvog potpredsjednika Fonda, u stvari je bivši bankar iz Rusije. Posjedovao je kapital u bankama Altaienergobank i Money, a poznat je po nekonvecnijalnom bankarstvu, odnosno, plasiranju bankarskih proizvoda po prodavnicama i šopovima. Bogatstvo je stekao primamljivom prodajom bankarskih kartica na kioscima.

U više navrata je u Moskvi grupa ojađenih klijenata organizovala proteste protiv Vostrikova što je bio i razlog da povuče svoj kapital iz banaka.

Očigledno ga je udružio sa Zoranom Estevesom, koji se ranije prezivao Marković i sa Draganom Markovićem, porijeklom iz Kosovske Mitrovice.

Ista ekipa osnovala je u Beogradu firmu TS Imperijal kliring haus, porijeklom sa Kipra za koju je u registru navedeno da posjeduju nenovčani kapital u vrijednosti od čak 1,6 milijardi evra u zlatu i dijamantima. Ipak, firma nije mogla, mada su bezbroj puta pokušali, da otvori transakcioni račun u bilo kojoj banci u Srbiji. U odgovoru Sber banke za odbijanje otvaranja računa navedeno je da će razloge sačuvati kao poslovnu tajnu. Takođe, posjeduju kćerku firmu TS Zeron Imperial LLC sa sjedištem u Sloveniji, u Celju.

Bankarski stručnjaci s kojima smo razgovarali slažu se da je pronađena rupa u zakonima Republike Srpske, ali su saglasni da tu ’nisu čista posla’ i da bi podatke o osnivanju firme koja želi da privatizuje Banku Srpske obavezno trebalo provjeriti.

Pojedinci su mišljenja da su svi ti dijamanti i zlato u tako pozamašnoj vrijednosti i Kipranima negdje blokirani, jer firma za svoje poslovanje odgovara svojim osnivačkim kapitalom koji je, na primjer, u Sloveniji oko 7.500 evra, a u Srbiji 500 evra.

Prokurista te firme, Ljiljana Tatić, potvrdila je da posjeduju kapital u zlatu i dijamantima, odnosno da imaju koncesije na nekoliko rudnika zlata i dijamanata.

Izvjesno je da TS-Trstar Imeperial, Internacional credit institute traži banku koja ima potencijal da radi procesing za plaćanje preko interneta u realnom vremenu kao i plaćanje putem mobilnog telefona za što im nije potreban veliki broj radnika u bankarskom sektoru već bi zaposlili programere; za koje tvrde da su najbolji na svijetu.

Još jedna novina u poslovanju Fonda je da svaki zaposleni bude i suvlasnik firme u budućnosti tako da u klasičnom smislu neće biti radnika. ’Radnik je kod nas kapitalno dobro, dio kapitala. On nije izdvojena klasa.’

Na sajtu ćerke firme od Fonda koji kupuje Banku Srpske navedeno je njihovo angažovanje za gradnju dva grada u Iraku. Pokrenuli su projekte u Africi, u Južnoafričkoj Republici i Bocvani. U Johanezburgu Fond predstavlja nekadašnji košarkaš Partizana, Boban Petrović, a u Bocvani je direktor Dragan Šobota.

Izvor: Faktor
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog