Region

Bukurešt: Eksplozija u klubu, najmanje 27 mrtvih

Najmanje 27 osoba je poginulo, a 180 povrijeđeno u eksploziji i požaru u jednom noćnom klubu u Bukureštu gdje je bilo okupljeno nekoliko stotina ljudi. Sumnja se da su požar izazvala pirotehnička sredstva.

- Pokušali smo da spasimo što više ljudi. Na žalost - nismo bili uspješni. Udisanje dima je bilo fatalno u najvećem broju slučajeva. Ambulantnim kolima transportovali smo 88 povrijeđenih. S obzirom na veliki broj žrtava sa opekotinama, ministar zdravlja i ja smo odlučili da ih prevezemo do specijalne bolnice u Bukureštu - rekao je šef spasilačke službe Read Arafat.

Јedan od očevidaca je ispričao da su u klubu korišćena pirotehnička sredstva i da se zapalio jedan stub, a onda i tavanica. Poslije se pojavio gust dim.

- Čula se eksplozija. Koliko sam shvatio, bio je vatromet, skela se raspala i izgorjela - rekao je.

Uslijedio je stampedo jer su mnogi pokušavali da pobjegnu napolje iz kluba u kome je bilo oko 400 ljudi, ispričao je drugi očevidac: " Nisam ušao u klub, već samo u ulazni hol. Vidio sam nekoliko žrtava. Neke sam pokušao da osvijestim."

Zamjenik premijera rekao je da je u toku istraga o uzrocima nesreće. Na TV snimcima, koji pristižu međunarodnom razmjenom, vide se vatrogasci, policajci i bolničari koji pokušavaju da pomognu mladim ljudima koji leže na ulici ispred kluba.

I na društvenim mrežama jutros se navodi da je uzrok nesreće najvjerovatnije pirotehnika, ali i postavlja pitanje: zašto klub "Kolektiv", bivša zgrada "komunističke fabrike" ima samo jedan izlaz u slučaju nesreće i da li je to pravo mjesto za boravak toliko ljudi.

Mediji u Bukurešti su apelovali na dobrovoljne davaoce krvi da se jave najbližim zdravstvenim ustanovama.

Riječ je o jednoj od najvećih nesreća u rumunskoj prestonici u posljednjih nekoliko decenija.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog