Zanimljivosti

Rusija gađala pozicije islamista sa podmornice (VIDEO)

Prvi put Rusija je gađala pozicije Islamske države u Siriji krstarećim raketama sa podmornice u Mediteranu, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Rakete su ispaljene sa podmornice “Rostov na Donu”, rekao je Šojgu predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Tom prilikom krstareće rakete “kalibar” pogodile su dva velika punkta terorista ID u oblasti Rake, rekao je Šojgu, prenosi Sputnjik.

Šojgu je prenio ruskom predsjedniku da su i avijacija i podvodna flota izvele uspješna lansiranja, te da su svi ciljevi pogođeni.

“S punom uvjerenošću možemo da kažemo da je nanesen prilično ozbiljan udar na skladišta municije i fabriku za pravljenje mina i, naravno, po naftnoj infastrukturi”, rekao je Šojgu.

Ta podmornica, opremljena krstarećim raketama, ušla je juče u istočni dio Sredozemnog mora u blizini sirijske obale.

Podmornica je opremljena krstarećim raketama sličnim onima koje koriste ruski vojni bodovi Kaspijske flotile u napadima na ciljeve ekstremističke Islamske države.

Ruski ministar odbrane je dodao da je u protekla tri dana u Siriji ruska vojska izvela više od 300 letova i da je pogođeno 600 ciljeva.

SAD: Moskva upozorila da će lansirati rakete

SAD su saopštile da je Rusija unapred upozorila da će njena vojska prvi put ispaliti na Siriju rakete sa podmornice u Mediteranu.

“Bili smo unapred obavješteni da će oni izvesti takve napade i mi to cijenimo”, rekao je portparol Pentagona Piter Kuk, prenosi AFP.

Kuk je dodao da SAD “to cijeni posebno zato što Kremlj nije bio obavezan da to uradi” na osnovu memoranduma o razumijevanju koje su potpisali Rusija i SAD da bi izbjegli da se dve strane sukobljavaju oko Sirije.

Obavještenje o lansiranju raketa predstavljalo je “dodatnu mjeru bezbjednosti”, naveo je Kuk.

SAD predvode koaliciju od oko 60 zemalja koje učestvuju u vazdušnim udarima na Siriju i Irak u nastojanju da unište Islamsku državu, podsjetio je AFP.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog