Vijesti

Radnicima u dvije godine isplaćeno samo 10 plata!

DZ Novo Goražde pred gašenjem

Dom zdravlja Novo Goražde nalazi se pred zatvaranjem, jer u ovoj javnoj ustanovi vlada nepodnošljiva finansijska situacija. Radnici nisu primili plate od jula mjeseca ove godine, a od istog mjeseca im ni zdravstvene knjižice ne mogu biti ovjerene.

Da stvar bude još gora, 2014. godine su od ukupno 12 primili samo 4 plate, pa su bili prinuđeni da pokreću sudske sporove.  

Direktorica DZ Jelena Gavrilović, za naš portal je izjavila da direktnu odgovornost za ovakvo stanje snosi Fond zdravstvenog osiguranja, koji nije doznačio novac koji je Vlada RS obezbijedila ovoj ustanovi. 

“FZO još uvijek nije doznačio 50 000KM koje je vlada u junu mjesecu ove godine obezbijedila našem Domu zdravlja, pravdajući se i uslovljavajući nas za nekakav raniji dug, koji nema pravno utemeljenje. Mi smo tražili da nam dostave dokumenta u vezi sa tim dugom, međutim, oni to nikada nisu uradili”, rekla je Gavrilovićeva. 

Ona je dodala da se od 2013. pa naovamo desila radikalna promjena u finansiranju DZ Novo Goražde, te da su im sredstva koja su dobijali od Fonda “skresana” za pola. 

“Naš ugovor sa fondom je 2013. bio 413 000 KM, a već sljedeće godine se prepolovio i iznosio 209 000, koliko iznosi i ove godine. To nam je hvala što smo jedini dom zdravlja u RS koji je izvršio sistematizaciju radnij mjesta i smanjio broj zaposlenih”, tvrdi Jelena Gavrilović. 

Sa druge strane, iz Fonda zdravstva kažu da “za gomilanje problema tokom niza godina u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije odgovoran FZO RS, jer Fond niti imenuje direktore domova zdravlja, niti se Fondu podnose računi o poslovanju domova zdravlja”.

Što se tiče duga, iz FZO prebacuju lopticu i smatraju da je DZ Novo Goražde njima dužan 180 000 KM, po osnovu ranijeg sporazuma o izmirenju duga.  

“Kada je riječ o dodatnim sredstvima od 50.000 KM koja su odobrena za Dom zdravlja Novo Goražde, Fond ih još nije uplatio ovoj ustanovi iz razloga što Dom zdravlja duguje Fondu oko 180.000 KM iz ranijeg perioda, a dug su prestali da izmiruju 2013. godine. Naime, na osnovu sporazuma o izmirenju duga kojeg je potpisao Dom zdravlja Novo Goražde, obavezali su se da će Fondu vratiti dugovanja koja su nastala do 2006. godine. Fond o tome posjeduje urednu dokumentaciju, a to što istu nemaju u Domu zdravlja je samo još jedan dokaz ''javašluka'' u ovoj ustanovi”, poručili su iz Fonda.

Jedino pitanje koje se sada nameće jeste: do kada će Dom zdravlja Novo Goražde poslovati, odnosno do kada će biti u mogućnosti da pruža zdravstvene usluge ljudima u ovoj opštini?

Autor: Stefan Blagić

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog