Vijesti

Banjalučki odbornik SNSD-a među optuženima za primanje mita

Banjalučko Okružno tužilaštvo zbog prevara sa invalidskim penzijama podiglo je optužnicu protiv 15 lica. Najpoznatiji na spisku je Duško Račić, bivši direktor banjalučkog Kliničkog centra i odbornik SNSD-a u banjalučkoj skupštini. Tereti se za primanje mita i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Vijest iz Tužilaštva nije htio da komentariše, kao ni njegov advokat.

“Nemam komentar, što će mi komentar? Komentar ćete dobiti presudom ili nečim drugim, nekim drugim aktom. Pričamo o nečemu što praktično još nije ni začeto”, izjavio je Jovan Čizmović, advokat Duška Račića.

Nada Kukavica i Drena Petrović, službenice Fonda PIO, uhapšene su još u decembru 2013. godine u okviru akcije “Loto” zbog sumnje da su učestovale u sređivanju lažnih invalidskih penzija. Tada se mislilo da će biti jedine koje će se naći na optuženičkoj klupi. Nakon skoro dvije godine rada, Tužilaštvo je na spisak dodalo još 13 osoba iz četiri grada.

Dio njih optužen je da su za novac pribavljali medicinsku dokumentaciju – i to otpusna pisma, nalaze i mišljenja banjalučkog Kliničkog centra. Dokumentaciju su u postupku ocjene radne sposobnosti kod Fonda PIO koristile druge osobe. Preko posrednika su davali mito od šest do osam hiljada maraka – a za uzvrat su im pojedinci iz optužnice posredovali kod ljekara-vještaka koji odlučuju o ocjeni radne sposobnosti. Za pare je trebalo da ih proglase nesposobnima i na taj način omoguće da ostvare pravo na invalidsku penziju.

Optuženi su, redom: Milenko Dukić iz Kneževa za davanje mita, Dijana Zorić iz Banjaluke za primanje mita, Boro Čulić iz Mrkonjić Grada za davanje mita i falsifikovanje isprava, Žarko Muždek iz Šipova za davanje mita, te

Milenko Pađen, Beba Žarić Đajić, Mladen Marković i Stanko Obradović za falsifikovanje ili uništavanje isprava.

Za falsifikovanje ili uništavanje službenih isprava sumnjiče se i Milica Obradović, Vojko Subošić i Zoran Perduv, inače bivši načelnik Odjeljenja za reviziju nalaza, ocjene i mišljenja u Fondu PIO. Nakon što je prije dvije godine doveden u vezu sa akcijom “Loto” dao je ostavku na mjesto načelnika. Za trgovinu uticajem plus davanje mita još se sumnjiči i Mlađa Rogić iz Banjaluke. Optužnica sa svim imenima proslijeđena je na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje banjalučkog Osnovnog suda.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog