Vijesti

Cvijanović: Naša verzija zakona o radu bolja od one u FBiH

Savez sindikata Republike Srpske neće prihvatiti usvajanje novog Zakona o radu. Time je konačno stavljena tačka na nedoumice o njihovom učešću u pregovorima. Sindikat je bio isključiv, i donio odluku da se organizuje javni protest ukoliko Vlada odluči da pošalje zakon u proceduru usvajanja.

U Vladi Srpske, koja je sinoć dala ultimatum Sindikatu, navode da je mnogo vremena i energije potrošeno, te da je Sindikatu data prilika da učestvuje u radu na novom zakonu, koju nije želio da iskoristi. Novi Zakon o radu, uskoro će na usvajanje.

U Savezu sindikata konačno su prelomili i odlučili da ne prihvataju donošenje novog zakona kojim se, kako su rekli, smanjuju radnička prava. Donesena je odluka za proteste, i to čim Vlada Srpske odluči da zakon uputi u proceduru.

-Nezadovoljstvo novim zakonom iskazaćemo na protestima, legitimnim i onakvim kakvi postoje u svim zemljama, kaže predsjednica Saveza Ranka Mišić.

Vlada Republike Srpske više nema razloga da čeka. Kako kaže ministar rada, Milenko Savanović, ostalo je vrlo malo usaglašavanja, ali se čekalo, kako je rekla predsjednica Vlade, na Sindikat kojem je pružena šansa da radi na oblikovanju novog zakona.

- Sindikat je trebao da učestvuje u radu na tako važnom dokumentu za radnike. Oni su to odbili, navodi predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Konačna radna verzija novog zakona o radu, kako je navela predsjednica Vlade Srpske, mnogo je manje rigidna od novog zakona Federacije, a ukoliko sindikat tvrdi drugačije, spremni su da upute identičnu verziju zakona na usvajanje.

Iz Konfederacije sindikata osudili su odluku Saveza sinidkata da ne sarađuju. Obrad Belenzada navodi da je Savez sindikata sa poslodavcima i Vladom prije dvije godine potpisao protokol o donošenju novog zakona o radu, a za šta je rok istekao još prije pola godine.

- Iskustva nam govore da je u orkuženju novi zakon usvojen bez sinidkata upravo zbog ovakvih stavova, jer su odbijali, pojašnjava Belenzada.

Nacrt novog zakona o radu trebalo bi u narednim danima da dobije konačnu verziju. Iz Unije poslodavaca navode da je ostalo još 18 tačaka koje treba usaglasiti, a sa kojima oni nisu saglasni.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog