Vijesti

NS RS o dugoročnom zaduženju Srpske za 2016.

Razmatranjem Prijedloga odluke o dugoročnom zaduženju Republike Srpske za 2016. godinu, danas je nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine RS.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je danas da prijedlog odluke o dugoročnom zaduženju Srpske za narednu godinu nije usklađen sa prijedlozima ekonomske politike i budžeta za 2016.Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je neprihvatljivo zaduženje Republike Srpske za narednu godinu do 460 miliona KM, koliko je predviđeno prijedlogom odluke, jer stavlja na Srpsku hipoteku koja će teško moći da se otkloni.

On je podsjetio na odluku Narodne skupštine iz 2012. godine o politici zaduživanja, kada su dati prioriteti zaduživanja, gdje je finansiranje budžetskog deficita bilo određeno kao posljednji prioritet, a sada se u najvećoj mjeri zadužuje radi pokrića budžetskih izdataka.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da se zbog zaduženosti Srpske nameće potreba refinansiranja postojećih obaveza po osnovu duga posredstvom jeftinih dugoročnih kredita kod međunarodnih investitora.

Maksimalan iznos zaduženja je 460 miliona maraka, a ova sredstva namijenjena su za finansiranje budžetskih izdataka u sljedećoj godini.

Јedan od načina je kreditno zaduženje kod MMF-a.

Odlukom je predviđeno da Srpska može da se zadužuje kod Svjetske banke ili uz njenu garanciju da se zaduži kod finansisjkih institucija. Ostavljena je mogućnost zaduživanja kod domaćih i inostranih kreditora, kao i emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti.

Priliv sredstava po ovom osnovu planiran je budžetom za sljedeću godinu koji su poslanici razmotrili juče. Tu stavku i tokom rasprave o budžetskom okviru, ali i danas, kritikovali su poslanici opozicije koji smatraju je ova odluka neprihvatljiva i da će biti teška hipoteka Republici Srpskoj.

Pred poslanicima je i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Srpske emisijom trezorskih zapisa za sljedeću godinu.

Kasno sinoć poslanici su, po hitnom postupku, razmotrili Prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Ovim zakonskim rješenjem definisano je da radnici i penzioneri, čija primanja su veća od 500 maraka, mjesečno, za solidarni porez, izdvajaju 0, 4 odsto neto dohotka, odnosno penzije.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog