Vijesti

Šešelj mora u Hag prije izbora

Presuda prvom čoveku radikala Vojislavu Šešelju biće pročitana do kraja marta, a on će tada, usred izborne kampanje, morati da ode u Hag i reč sudija sluša u sudnici! Predsednik SRS ostaje pri tome da dobrovoljno u Holandiju neće ići, što znači da će sud tražiti od naših vlasti da ga uhapse i isporuče.

"Novostima" je u četvrtak u Sheveningenu potvrđeno da se očekuje da će presuda biti izrečena u prvom kvartalu ove godine.

Jedan od uslova i obaveza pod kojima je Šešelj pušten na privremenu slobodu je da on pristupi veću čim sudije to nalože. Znači, Šešelj je obavezan da se pojavi u sudu kada mu veće naloži, bilo da je u pitanju izricanje presude ili neki drugi razlog - rekao je za naš list portparol Tribunala Nenad Golčevski.

Šešelj se, međutim, kako nam je rekao, sprema za izbornu trku i vesti iz Haga ga uopšte ne interesuju:

Sigurno neću dobrovoljno ići. Ako dođu da me hapse nosiće me na aerodrom. Nemam pojma kada će biti presuda i to me apsolutno ne interesuje.

Dok se čeka epilog procesa koji traje 13 godina, nema nikakvih prepreka da se lider SRS nađe na izbornoj listi. U odluci po kojoj je on pušten na privremenu slobodu ne postoji zabrana u vezi sa njegovim stranačkim poslovima. Može da govori u javnosti i vodi kampanju. Jedino ne sme da razgovara sa svedocima i tako utiče na njih. A, kakav će biti njegov politički život i da li je dostojan poslaničke ili neke druge funkcije znaće se tek kada bude izrečena konačna presuda.

Haški optuženik sa najdužim stažom pušten je na privremenu slobodu u novembru prošle godine, a završna reč na suđenu čula se još u martu 2012. godine.

Bojić na izbornoj listi

Šešelj kaže da se u SRS uveliko radi na formiranju liste, a "da li će on biti prvi odlučiće stranački organi". Kako saznajemo, među prvima na spisku kandidata za poslanička mesta biće Nemanja Šarović, Ljiljana Mihajlović, Zoran Krasić, Božidar Delić, Nataša Jovanović, Milovan Bojić, ali i Šešeljevi sinovi Nikola i Aleksandar...

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog