Vijesti

Kome se dodjeljuju stipendije?

Ministarstvo prosvjete i kulture RS danas je objavilo konačnu rang listu za kategoriju studenata studija prvog, drugog i trećeg ciklusa u inostranstvu za 2015. godinu.

Na prvom ciklusu studija dodjeljeno je 19 stipendija, a na posljednjem mjestu nalazi se ime i prezime izvjesne Milice Đukić, koja je dobila stipendiju iako, po zvaničnim podacima ministarstva, očigledno ne ispunjava uslove. Naime, pored svih imena i prezimena u konačnoj listi nalaze se bodovi po nekoliko osnova: prosjek ocjena, godina studiranja, čista godina, ukupan broj bodova i status. 

Prvih osamnaest imena su uredno sistematizovana, dok je posljednje ime, kao što možete pogledati ovdje, ostalo skoro u potpunosti prazno, a na mjestu gdje stoji prosjek ocjena upisan je broj 1, iako to nije moguće. 

Aleksandra Marić iz odjeljenja za informisanje Ministarstva prosvjete i kulture, poručila nam je da je po novom Pravilniku o dodjeli stipendija usvojenom 2015. godine, omogućeno da ministarstvo dodijeli stipendiju studentima koji su bili uspješni na određenim takmičenjima, što je slučaj i sa Milicom Đukić. Ona je, kako kažu, osvojila nagradu na matematičkoj olimpijadi, te na osnovu toga stekla uslove za stipendiju, a greška na zvaničnim rezultatima je tehničke, odnosno sistemske prirode. 

Inače, studentima prvog ciklusa studija u inostranstvu se dodjeljuje jednokratna stipendija u iznosu od 4 000 KM po studentu.

Autor: Stefan Blagić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog