Vijesti

Salkić: U RS se želi onemogućiti život svima koji nisu Srbi

“Entitet protiv Države!” bila je tema ovonedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99″, a uvodničar na sesiji bio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je istakao da vlasti u Republici Srpskoj čine sve kako bi otežale život Bošnjaka, provodeći razne oblike segregacije i diskriminacije.

U uvodu je kazao da od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, do danas, u različitim intervalima entitet RS čini što je moguće više da oslabi BiH i da postigne što veću samostalnost.

“Od 2008. pa onda 2010. politika poprima oblike koji zagovaraju nestanak države BiH, osamostaljenje RS i najavu referenduma”, kazao je.

“Vlasti u RS čine sve kako bi otežali teške uslove za život Bošnjaka provodeći razne oblike diskiriminacije, segregacije i bezbjedonosne represije”, pojašnjava.

Istakao je kako se u RS zabranjuje izučavanje nastave na bosanskom jeziku, a Hrvati i Bošnjaci ne mogu dobiti državni posao, ne mogu raditi u Vladi, institucijama, ali i u privatnom sektoru im se zatvaraju vrata.

“U RS se želi onemogućiti život svima onima koji nisu Srbi, a putem medija se proizvodi program u kojem su Bošnjaci opasnost po Srbe”, dodaje.

“Pozivam ih, da s tom politikom prestanu i energiju počnu upotrebljavati za integraciju, demokratiju, jer je ovo zemlja svih naroda”, ističe Salkić.

Na pitanje novinarke N1, Milice Vučetić o novom najavljenom referendumu o 9. januaru kao Danu RS, Salkić je odgovorio: “Sve partije u RS i BiH imaju konsenzus oko Dejtona. On je jasno definisao poziciju Ustavnog suda BiH, i onemogućio komentarisanje odluka, nego naložio da se provedu. Vlasti u RS moraju provesti odluke Ustavnog suda, što znači da će morati provesti drugi datum kada će se obilježiti dan RS”, naglasio je Salkić.

On je u svom izlaganju na sesiji Kruga 99 naglasio i to da “prijetnje referendumom slušamo godinama, i da ćemo ih slušati još”.

Izvor: N1
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog