Vijesti

Borci ogorčeni na ministra Savanovića

Na današnjoj telefonskoj sjednici Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske sa žaljenjem je konstatovano da je i pored više razgovora sa nadležnim državnim organima Republike Srpske o temi društvenog položaja Boračke organizacije Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske potpuno neočekivano i suprotno Zakonu o udruženjima i fondacijama građana Srpske, dao saglasnost za dodjelu statusa od javnog interesa novom udruženju iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Ovim činom gospodin Savanović nije uvažio ni mišljenje stručnog organa sopstvenog ministarstva, stav ministra lokalne uprave i samouprave, kao i svoje stavove o tom pitanju više puta izrečene u razgovoru sa predstavnicima Boračke organizacije.

Predsjedništvo konstatuje da od svih pitanja pokrenutih od Boračke organizacije Republike Srpske u vezi sa problemima boračke populacije, do sada nijedno nije ozbiljno razmatrano, a kamoli riješeno.

Naprotiv, gospodin Savanović je radio suprotno dogovorima sa rukovodstvom Boračke organizacije Republike Srpske i sopstvenim stavovima, čime je pokušao razjediniti boračku populaciju da bi se njome lakše manipulisalo.

Boračka organizacija Republike Srpske očekivala je da će gospodin Savanović u svom jučerašnjem medijskom istupu reći da je započela isplata naknada za odlikovane borce za 2014. godinu koja je trebala biti isplaćena do kraja 2015. godine; očekivali smo da će reći da je godišnji borački dodatak dupliran, kao što je to zahtijevala Boračka organizacija Republike Srpske, očekivali smo da će ministar izjaviti da je rast invalidnina usklađen sa rastom troškova života u Srpskoj, da će saopštiti da je Vlada napravila akcioni plan zapošljavanja porodica poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca, da će borci u stanju stalne socijalne potrebe biti uvršteni u novu Uredbu o stambenom zbrinjavanju, da će biti doznačena sredstva za odbranu srpskih boraca osumnjičenih za ratne zločine ili sredstva za izgradnju Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Ništa od navedenog ministar nije saopštio, nego je saopštio da nove organizacije dobijaju status od javnog interesa čime nije riješen nijedan problem boračkih kategorija u Srpskoj, prekršen je zakon koji reguliše način sticanja statusa i stvorene su nove podjele među srpskim borcima i u Srpskoj, misleći da će se ovim podjelama prikriti nerad gospodina Savanovića.

Zbog svega navedenog Boračka organizacija Republike Srpske će u narednim danima na sjednici najviših organa zauzeti stav o ministru rada i boračko-invalidske zaštite Srpske i njegovim postupcima.

 

Izvor: rtvbn.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog