Vijesti

Sarajevo: Prva žrtva mutiranog virusa AH1N1

Jedna pacijentica zaražena virusom AH1N1 sinoć je preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od posljedica virusa. Radi se o pacijentici inicijala R.E. (1984. godište), kod koje je potvrđen virus AH1N1.

Među zaraženim pacijentima zaraženih virusom AH1N1 najviše ih je iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Od 1. januara 2016. godine na Klinici za infektivne bolesti UKCS, pregledano je 69 pacijenta sa gripoznim sindromom.

Od 69 pregledana pacijenta, 19 pacijenata je bilo hospitalizovano na ovoj Klinici.

Od 19 hospitaliziranih pacijenata kod 11 pacijenata ustanovljen je virus AH1N1. Trenutno je u Klinici hospitalizirano šest pacijenata sa potvrđenim virusom AH1N1.

Stanje pacijenta S.I. iz Zenice je i dalje izuzetno teško, a pacijent je smješten u Jedinici internističke intenzivne terapije (JIIT).

Šta je AH1N1?

Grip AH1N1 je nova influenca virusa koja izaziva bolest kod ljudi. Virus influence H1N1 nastao je mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa.

Virus se širi sa čovjeka na čovjeka baš kao što je slučaj i sa običnim gripom. Dokazi trenutno ukazuju na to da je glavni način prijenosa novog virusa AH1N1 sa čovjeka na čovjeka putem respiratornih kapljica koje se izbacuju tokom govora, kihanja ili kašljanja.

Prenosi se i indirektno, preko ruku ili kada se kapljice iz sekreta nosa i grla nađu na predmetima koje svakodnevno koristimo.

Zaraznost je najveća odmah po nastanku simptoma i najčešće traje pet dana (kod djece do sedam dana), dok inkubacija traje od tri do pet dana, a prvi simptomi su kašalj, curenje iz nosa, kihanje i povišena temperatura.

Izvor: N1
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog