Vijesti

Čomski: Evropa je rasističko društvo, ona ne želi Srbe u EU

Pogodba "Kosovo za Evropu" nije dobra jer Evropska unija nije oduševljena idejom da joj pristupe Srbi, tvrdi Noam Čomski.

"Pristupanje Srbije EU je u ovom trenutku prilično dubiozan potez. Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kom slučaju nije izvjesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno", smatra Čomski.

Čak i kada bi bila, navodi Čomski, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike, koja urušava siromašnije članice.

"U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna. Sama ideja da nametnete mjere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi", kaže Čomski.

Noam Čomski navodi da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine, i da razumije pritiske pod kojima se nalazi Srbija. Po njemu, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

"Ne vlada u Evropi, kako je rekao Dobrica Ćosić, samo srbofobija. Fobije su svuda. Neofašističke partije sve su jače - posebno u Mađarskoj i Austriji, ali i u drugim državama. Evropa je veoma rasističko društvo. Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva", kaže Čomski.

 

(NN/istinito.com)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog