Region

Srbija zatvara četiri ambasade?

Srbija bi uskoro mogla da zatvori četiri ambasade, i to u Libiji, Siriji, Iraku i Tunisu, nezvanično saznaje "Blic".

Kako se navodi, narednih nekoliko dana na osnovu bezbjednosnih izvještaja biće razmatran status diplomatskih predstavništava Srbije i biće analizirana mogućnost privremenog zatvaranja i povlačenja osoblja iz ove četiri države. 

Premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić trebalo bi da razgovaraju o ambasadama koje se nalaze u kriznim područjima. Izvor "Blica" iz Vlade nije mogao da precizira da li će biti donijeta odluka o zatvaranju predstavništava u sve četiri države, ali ističe da je "vrlo izgledan scenario". 

Sam premijer Srbije i preksinoć je na konferenciji za novinare najavio da će predložiti da se srpska ambasada u Libiji zatvori. 

Inače, Srbija je jedna od rijetkih koja ima diplomatsko predstavništvo u Tripoliju, iako je sjedište međunarodno priznate vlade u Tobruku. 

Slična situacija je i s ambasadom u Iraku i Tunisu, gdje su zapadne zemlje mahom povukle svoje osoblje iz ambasada, dok je Srbija zadržala predstavništva zbog tradicionalno dobrih odnosa. 

Tako Srbija ima ambasadu u Iraku u Bagdadu, gdje je ambasador Radisav Petrović, kao i u Tunisu, gdje je ambasador Nikola Lukić. Ambasada iz Damaska u Siriji je, s druge strane, privremeno izmještena u Bejrut i nju vodi otpravnik poslova Milan Vijatović.

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog