Vijesti

Sjeverna Koreja u Milićima: Radnici, 30 odsto plate morate trošiti u Boksitu!

Predsjednik kompanije "Boksit" iz Milića Rajko Dukić u svom saopštenju za javnost koje je danas objavio na sajtu "Boksita", naredio je svim uposlenicima ove kompanije da minimum 30 odsto svoje plate troše na Boksitove proizvode! Ukoliko radnici ne ispoštuju ovu tzv. instrukciju, snosiće odgovornost.

Prema nezvaničnim informacijama, ova odgovornost će se ogledati u otpuštanju s posla svakoga ko prekrši naređenje. 

Kako je Dukić u Milićima nedavno otvorio robnu kuću "Boksit", ovo naređenje se suštinski odnosi na proizvode iz te robne kuće. 

Tzv. instrukcije prenosimo u cjelini: 

"Kompanija "Boksit" je značajan proizvođač dobara i davalac usluga na tržištu. Radi svojih poslovnih potreba i svoje poslovne politike, bavi se određenim prometom roba, kako iz vlastitog proizvodnog programa, tako i od drugih proizvođača, sa kojima ima poslovnu saradnju, a sve sa ciljem da se proizvodi i usluge ponude tržištu. Danas ima u ponudi više od 10.000 proizvoda i raznih artikala, počevši od životnih namirnica, ličnih i kućnih potrebština, tehničke opreme i dobara, mašina i uređaja, hrane, goriva, građevinskih materijala itd. Sa svojom građevinskom i transportnom operativom, takođe tržištu se nude značajne usluge. Zaposleni u Kompaniji, koristeći materijalna sredstva i druga dobra, znanje i iskustvo, radi vlastitih i opštedruštvenih potreba, proizvode ili obezbjeđuju robe na tržištu da bi, prodajom istih dobili novac, odnosno primali odgovarajuće nadoknade, za svoj rad, u novcu, koji je takođe roba.

Sa namjerom da se pospješi proizvodnja, prodajom vlastitih roba, kao i drugih roba, obezbjeđujući time poslovnu stabilnost na tržištu, kao i povoljniji status svakog zaposlenog, sasvim je razumno i nepohodno da se dio primanja kompenzira putem roba i usluga koje Kompanija nudi na tržištu. Svakako se podrazumijeva da su robe i usluge, odgovarajućeg kvaliteta, a na tržištu, po pitanju cijena, povoljne, odnosno povoljnije od drugih. Procjena je da bi minimum svaki zaposleni trebao 30 % svojih sredstava, odnosno novčane nadoknade, da potroši u okviru Kompanije odnosno uzimajući određene robe i usluge, kako je to već uobičajeno do sada bilo "odbi mi od plate". Sistem koji imamo na raspolaganju omogućiće da se na adekvatan način prati i evidentira promet za svakog pojedinca bilo preko Robne kuće, Motela, usluge prevoza, uzimanje goriva, kroz Poslovne centre, usluge iz oblasti građevinarstva i trensporta itd.

Ovaj sistem primjenjivaće se počevši od 01.03. o.g. Svaki pojedinac može više a ne manje od 30 % na gore navedeni način, dobiti dio nadoknade po osnovu rada.

Putem sistema odnosno obračuna plata i nadoknada svakog mjeseca svako će dobiti urednu informaciju, koliko je na gore navedeni način, primio odnosno putem roba i usluga, dobio od plate, odnosno nadoknade. Ova povoljnost je jako bitna i zbog toga, što zaposleni mogu tokom cijelog mjeseca, iz programa roba i usluga koje Kompanija nudi, podmirivati svoje lične i porodične potrebe, kao i ukoliko tokom jednog mjeseca uzmu manje ili više mogu sledećeg ili sledećih to iskompenzirati.

Sistem AOP-a pratiće realizaciju ove Instrukcije, kako bi se na vrijeme preduzimale odgovarajuće mjere, ukoliko ima problema u njenoj primjeni, ili potrebe da se nešto promjeni, kao i da se imaju podaci, a što je veoma bitno, prilikom mjesečnih obračuna plata i nadoknada, planira i prati novčani tok.

Predsjednik Kompanije 

mr Rajko Dukić"

Navedeno saopštenje na sajtu Boksita možete pogledati ovdje 

Ostaje da se vidi kako će se ovo naređenje sprovoditi u praksi i da li će nadležni organi reagovati na Dukićev sjevernokorejski potez. 

Autor: Stefan Blagić

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog